PUTIN ME NE VOLI: George Soros vjeruje da iza napada na njega stoji ruski predsjednik

17.01.2018. u 00:06

GLOBAL

Američki milijarder kaže da ga Putin napada velikim dijelom zbog njegovog kritičkog stava prema ruskom režimu. Prije tri godine, njegova fondacija je izbačena iz Rusije iz bezbjednosnih razloga

FOTO: (Profimedia)

Američki investitor i filantrop, milijarder, jedno od omraženih imena u mnogim zemljama, George Soros vjeruje da iza brojnih napada na njega stoji lično predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Soros je u intervjuu za "Financial Times" rekao da će nastaviti da se bori za svoja uvjerenja, a protiv širenja nacionalizma kao "dominantne ideologije" u svijetu, i pored svih kritika na njegov račun. On kaže da one neće spriječiti njegovu Fondaciju za otvoreno društvo (OSF) da promoviše liberalne ideje, prenosi Blic.

"Sve je to već viđeno, uz jednu veliku promjenu - preovladavajuća ideologija u svijetu sada je nacionalizam. Evropska unija je na ivici propasti, a Rusija je sila koja ponovo oživljava oslanjajući se na nacionalizam", rekao je Soros.

Fond za otvoreno društvo kontroliše milijarde dolara, pri čemu značajan dio tog novca čini Sorosovo lično bogatstvo. Organizacija djeluje u 140 zemalja širom svijeta, gdje finansira različite razvojne projekte. Njen cilj je da “izgradi aktivne i tolerantne demokratije”, navodi se na siteu, a od osnivanja 1979. do danas poklonila je skoro 14 milijardi dolara. Dvadesetak djelimično nezavisnih tijela odlučuju kako će se novac trošiti.

Posljednjih mjeseci, Soros, čije se bogatstvo procjenjuje na 25 milijardi dolara, bio je na meti žestokih napada populista i nacionalista koji ga osuđuju zbog podrške liberalnim ciljevima.

Soros je izjavio da vjeruje da ruski predsjednik Vladimir Putin stoji iza velikog broja tih napada. Putin “me ne voli”, rekao je, istakavši da je to velikim dijelom zbog njegovog kritičkog stava prema ruskom režimu. Prije tri godine OSF je izbačen iz Rusije iz bezbjednosnih razloga.

U oktobru 2017, u mađarskom parlamentu počele su “nacionalne konsultacije” o Sorosu, nakon što je optužen da želi da ukloni ograde i otvori granice izbjeglicama.

Od početka migrantske krize 2015. Soros se zalaže za to da se dozvoli raseljavanje izbjeglica u Evropi i tvrdi da je napad “zavjera protiv njega”.

Tenzije su porasle u Makedoniji prošle godine nakon što su uživaocima grantova OSF u maju porazbijani prozori u znak osvete zbog propasti desničarske vlade.


(TBT)