KRAJ KLASIČNOG NOVINARSTVA? Guardian prelazi na tabloidni format

17.01.2018. u 00:06

KULTURA

Britanski list je zbog smanjenja troškova i približavanja čitalaca, poslije godina opadanja tiraža, odlučio da se prebaci na manji format. Urednica kaže da će sadržaj biti zanimljivije pisan, ali da će i dalje propagirati nezavisno i ozbiljno novinarstvo


FOTO: (Screenshot)

Ugledni britanski dnevni list Guardian počeo je izlaziti u novom, redizajniranom obliku, manjeg formata, sa daleko kraćim tekstovima i komentarima, u takozvanom tabloidnom formatu. Ovu promjenu obznanila je glavna urednica Guardiana Katharine Viner, objasnivši da je redizajnirano i online izdanje Guardiana, kako bi bilo prilagođeno potrebama čitalaca koji prate tekstove na mobilnima i laptopima. Ona je objasnila da su se u listu opredijelili za jednostavan, siguran i efikasan tip slova, živih i energičnih boja, i obećala da će Guardian po sadržaju ostati ono što je oduvijek bio: promišljena, progresivna i žestoko nezavisna novina, a da će svoj sadržaj predstaviti na duhovit, elegantan i zabavan način.

Promjene su došle nakon teških godina za list i poslije pada tiraža za skoro polovinu: od 376.000 prodatih primjeraka 2005. godine na 146.000 krajem 2016. Prošle godine je ugašeno 300 radnih mjesta, a najavljeno je i preseljenje redakcije iz centra Londona, sa King’s Crossa na neku jeftiniju lokaciju, a možda čak i daleko jeftiniji Manchester.

List je uspio smanjiti operativne gubitke sa 57 miliona na 38 miliona funti prošle godine, a smanjenjem formata, značajno će se smanjiti i troškovi papira i štampe, što je u skladu sa trogodišnjim planom oporavka.

Smatra se da je prelazak na tabloidni format ujedno i simbolični oproštaj od klasičnog novinarstva. Guardian je imao fantastične tekstove i vijesti, a među njima i ekskluziva o masovnom prisluškivanju američkih tajnih službi i hrabrost da objave podatke Edwarda Snowdena. Objavili su i Panama papers, i podatke o bivšem premijeru Davidu Cameronu i njegovim offshore računima.

Čitanost Guardianovog portala raste, i njihovo online izdanje bilo je peto najčitanije na svijetu sa više od 42,6 miliona čitalaca. Postoje i dvije međunarodne web stranice, Guardian Australia i Guardian US.

Guardian je osnovan 1821. godine i do 1959. je izlazio pod imenom Manchester Guardian, a 1936. godine osnovana je kompanija Scott Trust koja je trebalo da obezbijedi "finansijsku i uredničku nezavisnost" Guardiana, koje se do danas drže.

(TBT)