RASPRŠIT ĆE SE GLASOVI OPOZICIJE Lazović: Ideja o tri kandidata "ljevice" nije politički racionalna

17.01.2018. u 00:06

POLITIKO

Nakon najave predsjedika Demokratske fronte Željka Komšića da će se kandidirati na predstojećim izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, uslijedila je reakcija predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića

 

FOTO:Lazović (N1)

Nikšić je najavio da će "ljevica" biračima ponuditi čak tri kandidata za članove Predsjedništva BiH. Ta mogućnost za potpredsjednika SDP-a BiH Miru Lazovića nije politički racionalna.

„U ovakvom izbornom sistemu koji afirmira nacionalne, a ne građanske principe, i u kojem glasač ima pravo na izbor samo jednog kandidata, ukoliko "ljevica" istakne tri kandidata to znači raspršivanje glasova "ljevice" i siguran put za pobjedu kandidata iz nacionalnih stranaka. Ukoliko "ljevica" želi imati svog člana Predsjedništva BiH, onda to može ostvariti samo ako u FBiH izađe sa jednim kandidatom, ili Bošnjakom ili Hrvatom“,  poručio je Lazović.

Ideja o tri kandidata "ljevice" bi, smatra Lazović, bila neophodna u izmijenjenom Izbornom zakonu u kojem bi građanin imao pravo da bira kandidata iz sva tri naroda, kao i iz redova nekonstitutivnih naroda, kao što je to bio slučaj na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.

„Tada nije bilo problema da se poštuju prava svih građana, za razliku od danas kada Srbi u FBiH, a Bošnjaci i Hrvati u RS-u, nemaju pravo da se kandidiraju za Predsjedništvo BiH“,  kazao je potpredsjednik SDP-a.

 

(TBT)