150 MILIGRAMA Potresna istinita priča koja je uzdrmala Evropu i svijet (VIDEO)

14.01.2018. u 04:03

LIFESTYLE

Film ‘150 miligrama’ fantastična je priča o borbi Davida protiv Golijata, o borbi malog čovjeka protiv velikog, gotovo neuništivog sistema koja nam donosi sve detalje ovog nevjerojatnog istinitog događaja koji je uzdrmao Francusku, Evropu i svijet


FOTO: (public)

Filmovi snimljeni prema istinitim događajima često su turobne, depresivne ili šokantne i potresne priče o životima ljudi koje pratimo kroz radnju. Drama ‘150 miligrama’ prikazuje se u kinima. definitivno spada u kategoriju potresnog i šokantnog – to je priča koja je uzdrmala Francusku, ali i ostatak Evrope.

U središtu priče je Irène Frachon, doktorica koja otkriva smrtonosni lijek i kreće u borbu protiv megalomanske farmaceutske kompanije i kompletnog zdravstvenog sistema svoje države!

Irène Frachon je doktorica, specijalist za plućne bolesti, zaposlena u državnoj bolnici u francuskom gradu Brest. Tokom rada otkriva da su izravno povezani sumnjivi slučajevi smrti pacijenata i lijekovi koje je država službeno odobrila. Odlučuje, makar i sama, svim se silama boriti kako bi se saznala prava istina. Ovo je istinita priča o ženi koja se usudila usprotiviti cijelom francuskom sistemu zdravstva i moćnoj farmaceutskoj industriji te tako doprinijela razotkrivanju velikog medijskog skandala ‘Mediator’ oko kontroverznih lijekova čije su nuspojave uzrokovale smrt preko dvije hiljade ljudi.

Film je snimljen prema knjizi ‘150 miligrama’ koju je napisala sama doktorica, a na scenarističku adaptaciju i detaljno istraživanje slučaja potrošeno je više od tri godine prije, nego što je film krenuo u fazu produkcije. Redateljica filma Emmanuelle Bercot ujedno je i potpisnica scenarija, a zanimljiva je činjenica da je njen otac bio kardiolog zbog čega je imala dosta medicinskog predznanja prije početka rada na filmu.

Glavnu ulogu ostvarila je poznata i cijenjena Sidse Babett Knudsen – domaćoj publici najpoznatija iz televizijskih serija ‘Borgen’ i ‘Westworld’ te filmskog hita ‘Inferno’ s Tomom Hanksom. Zanimljivo je spomenuti da je Knudsen dobila ulogu zahvaljujući filmskoj divi Catherine Deneuve koja ju je redateljici Bercot predložila za portret Irène Frachon. Redateljica je bila toliko oduševljena njezinom izvedbom u seriji ‘Borgen’ da je odmah s producentima otputovala u Kopenhagen gdje joj je ponudila ulogu, koju je ova nedugo nakon pročitanog scenarija i prihvatila.

Film ‘150 miligrama’ fantastična je priča o borbi Davida protiv Golijata, o borbi malog čovjeka protiv velikog, gotovo neuništivog sistema koja nam donosi sve detalje ovog nevjerojatnog istinitog događaja koji je uzdrmao Francusku, Evropu i svijet.
(TBT)