ZAKLANJAŠ MI SUNCE! Obična londonska porodica ušla je u rat sa Romanom Abramovičem

13.01.2018. u 01:41

TEMPO

Milijardu funti vrijedan projekt naišao je na jednu veliku prepreku - porodicu Crostvate koja već 50 godina živi u neposrednoj blizini Stamford bridgea.

 

FOTO: Abramovič (Profimedia)

Ambiciozni i skupi projekat vlasnika Chelsea Romana Abramoviča zaustavila je jedna mala londonska porodica, piše BBC.

Naime, Abramovič, nakon što mu je propala ideja da novi nogometni stadion izgradi unutar okvira zatvorene elektrane na ugalj Battersa Power Station (koju je porslavio omot albuma "Animals" rock benda Pink Floyd, na kojem iznad elektrane lebdi ružičasta svinja na naduvavanje), ruski milijarder angažirao je švajcarski arhitektonski biro Herzog & De Meuron. Njihov zadatak bio je da osmisle obnovu i proširenje kapaciteta Stamford bridgea na kojem Chelsea igra od osnivanja kluba, 1877. godine. Stadion je dva puta renoviran, početkom i krajem 20. stoljeća)

Švicarske čuvene arhitekte, u čijem portfoliu su i stadioni poput Ptičjeg gnezda u Pekingu, Alijanc Arene u Minhenu i Nouveau Stade de Bordeaux, osmislili su sjajan projekt, stadion koji odskače od prilično uniformiranih dizajna njihovih gradskih rivala. Ograničeni nedostatkom prostora dizajnirali su stadion nepravilnog oblika sa 264 stuba nadahnuta gotičkom arhitekturom crkve Westminster Abbey. Prema projektu kapacitet bi se povećao s 41.000 na 60.000 mesta - od čega je 9000 luksuznih - što bi gotovo udvostručilo prihod kluba prema proceni revizorske kuće Deloitte.

No, ovaj milijardu funti vrijedan projekt naišao je na jednu veliku prepreku - porodicu Crostvate koja već 50 godina živi u neposrednoj blizini Stamford bridgea.

Oni tvrde da bi novi stadion zaklonio njihov pristup sunčevom svjetlu i bacio bi trajnu senu na njihov dom, zbog čega su u maju prošle godine podnjeli zahtev za zabranu gradnje.

Iako je novi Stamford bridge dobio dozvolu za planiranje koju je potpisao gradonačelnik Londona, Chelsea ništa nije želio prepustiti slučaju te su pozvali lokalno vijeće da intervenira kako bi spriječili da zabrana po ko zna koji put zaustavi planove za gradnju stadiona. Odluka sada leži na vijećnicima okruga Hamersmit i Fulam koji se sastaju u ponedjeljak, piše BBC.

Klub im je rekao da radovi ne mogu početi dok god postoji mogućnost da zabrana zaustavi projekat, na čemu porodica i dalje insistira iako im je navodno ponuđena velika kompenzacija kako bi odustali od svoje borbe za svjetlo.

Oni kažu da nemaju ništa protiv novog stadiona, nego samo traže da se istočna tribina redizajnira ili smanji kako im ne bi zaklanja pristup svjetlu. Pokušaj Chelsea da se preko vijeća zaustavi zabrana smatraju štetnim za javni interes i potencijalno ilegalnim.

Klub s druge strane tvrdi da su se već konsultirali sa 13.000 građana koji žive u blizini stadiona, od kojih je 97,5 posto dalo podršku projektu, a određeni broj dobio je i kompenzaciju od kluba zbog toga što će im novi stadion zaklanjati svjetlo.

Vjećnici pak imaju solomonsko rješenje - prema jednom prijedlogu oni bi od porodice otkupili kuću, za iznos koji potencijalno prelazi nekoliko miliona funti, te potom zemljište iznajmili klubu kako bi se projekt mogao nastaviti. Ako i donesu takvu odluku, porodica Crostvate je najavila da će tražiti novi pravni savjet o mogućnostima koje su im na raspolaganju.

Abramovič nije prvi vlasnik fudbalskog kluba koji ulaže u novi stadion. Led je probio Arsenal koji je legendarni Highbury   2006. zamenio "Emirates" stadionom, nazvanom nakon što je poznata aviokompanija iz Emirata za 100 miliona funti kupila pravo na ime stadiona. Zahvaljujući kapacitetu od preko 60.000 mjesta i ultra skupim ulaznicama, 390 miliona funti vrijedan stadion ubrzo je počeo da se isplaćuje.

Nakon Arsenala West Ham United je napustio dobri, stari Boleyn Ground. Za njima sledi Totenhem koji za 750 miliona funti gradi novi stadion kapaciteta za 61.559 gledaoca, koji bi mogao poslužiti i kao dom potencijalne evropske NFL franšize.

 

(TBT)