REVOLUCIJA POČINJE 10.000 žena uskoro će dobiti posao zbog kojeg bi do nedavno bile KAMENOVANE

14.01.2018. u 04:28

TEME

Nakon što je Saudijska Arabija u septembru prošle godine ukinula zabranu upravljanja automobila za žene, kompanije za posredovanje u pružanju usluga putničkog prevoza Uber i Careem odlučile su u toj zemlji angažirati i žene


FOTO: (BBC News / youtube)

One će ipak morati da sačekaju do juna 2018, kada će odluka stupiti na snagu.

Kompanija Careem odlučila je regrutirati žene odmah nakon što je najavljeno ukidanje zabrane i organizira 90-minutnu obuku u Riyadhu, Djeddi i Hobaru. Njihova ciljna grupa su pije svega žene koje su naučile voziti u inostranstvu. Osoblje ženskog pola upoznaje zainteresirane žene sa saobraćajnim propisima u Saudijskoj Arabiji, načinom korištenja platforme za prijavu i korisničkog servisa.

Mreža CNN je izvjestila da žene čine čak 80 odsto Uberovih mušterija i oko 70 odsto mušterija kompanije Careem u ultrakonzervativnoj Saudijskoj Arabiji.

Creem je, međutim, saopćio da će žene taksisti moći voziti samo žene ili porodice.

Najnoviji potez dviju transportnih kompanija mogao bi doprinjeti smanjenju stope nezaposlenosti u Saudijskoj Arabiji, koja, prema pisanju CNN-a, iznosi oko 12,8 odsto. Kompanija Careem je potvrdila da do juna 2018. namjerava zaposliti najmanje 10.000 žena.

 

(TBT, ibtimes.co.in)