GLAVE MU DOŠLE DRUŠTVENE MREŽE Šef jakuza pao zbog viralne fotografije tetovaža

11.01.2018. u 15:17

LIFESTYLE

Deceniju i po se vođa jedne od bandi jakuza krio na Tajlandu, a glave su mu došle društvene mrežeFOTO: (Tanjug-AP)


Sedamdesetdvogodišnji Šigeharu Širai uhapšen je tokom šopinga u srijedu u gradu Lopburi. Japanske vlasti ga traže od 2003. godine, kada je osumnjičen da je umiješan u ubistvo rivala.

Širai je pobegao na Tajland, oženio se i, kako piše Guardian, od tad živi mirnim, penzionerskim životom.

Međutim, njegovi penzionerski dani prekinuti su kada je jedan od komšija na društvenim mrežama okačio fotografiju starca koji igra mice. Na fotografiji su vidljive Širaijeve tetovaže - obilježje bande - kao i šaka bez malog prsta.

Fotografija je podijeljena više od 10.000 puta, i zapala je za oko japanskoj policiji, koja je potom obavijestila tajlandske kolege.

"Osumnjičeni je priznao da je bio vođa Kodokai ćelije jakuza", saopćila je tajlandska policija. Zapravo Kodokai su bili saradnici najveće jakuza bande Jamaguiči-gumi.

Jakuze su se pojavile u haosu poslijeratnog Japana, i postale su multimilionerska kriminalna organizacija koja kontorlira sve od kocke, preko narkotika, prostitucije, zelenašenja, reketiranja, pa do finansijskih prevara.

Toleriraju se kao nužno zlo koje održava mir na ulicama. Za razliku od italijanske mafije i kineskih trijada, jakuze nisu zabranjene. Njihova sjedišta često su u blizini policije.

Širai je optužen da je ubio bosa rivalske frakcije, a za to ubistvo sedam članova njegove bande služi kazne od 12 do 17 godine.

On je na Tajlandu boravio ilegalno, bez pasoša i vize, i bit će izručen Japanu.


(TBT)