KOLINDA „S FIGOM U DŽEPU“ Gjenero: Svaka nacionalna skupina mora imati mogućnost sama izabrati svoju političku elitu

11.01.2018. u 23:29

POLITIKO

On smatra da je nužno prekinuti situaciju u kojoj se “Hrvate u BiH gura u zagrljaj Dodiku, pri čemu, valja reći da među te koji gorljivo potiču taj zagrljaj spada i Dragan Čović”.

 

FOTO: Gjenero (HRT)

Politički analitičar Davor Gjenero komentirao je za Vijesti.ba zvanični posjet predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Turskoj tijekom kojega je fokus razgovora s predsjednikom Recep Tayyip Erdoganom bio na stanju u BiH, posebice na Izbornom zakonu naše države.

Gjenero kaže da izborno zakonodavstvo spada u onaj dio korpusa nacionalnog zakonodavstva koji se izravno tiče zaštite temeljnih ljudskih prava.

“Ljudska prava i njihova zaštita, pak, ne potpadaju pod ono što se nekoć nazivalo ‘unutarnje stvari’ pojedine zemlje, nego su ljudska prava predmet međunarodne zaštite. Izborno zakonodavstvo u BiH je, tako, u slučaju ‘Sejdić – Finci’ bilo predmetom međunarodnoga prosuđivanja, a kao što znate, presuda Međunarodnog suda za ljudska prava do danas nije pretočena u promjene izbornoga zakonodavstva. Nitko, naravno, ne postavlja pitanje je li presuda Međunarodnog suda za ljudska prava uplitanje u unutarnje stvari BiH”, pojašnjava Gjenero za Vijesti.ba.

On podsjeća da lobiranje i stjecanje međunarodne potpore nije samo legitimna diplomatska djelatnost, nego je i smisao diplomacije.

“Hrvatska ima ustavnu obvezu zaštite svojih sunarodnjaka u drugim državama, pa i u BiH, gdje su Hrvati konstitutivni narod. Čini mi se da je dobro to što je predsjednici Republike uspjelo utjecati na političko vodstvo Hrvata u BiH da fokus svoga političkog djelovanja premjeste s nelegitimnog pitanja formiranja trećeg entiteta na legitimno pitanje zaštite nacionalnog interesa promjenama u izbornom sustavu”, smatra Gjenero.

Prema njegovim riječima, ključni interes Hrvata u BiH je uspostavljanje takvog izbornog sustava u ovoj državi koji bi bio odgovarajući karakteru pluralne konsocijacijske zajednice.

“Jednostavni većinski sustav i načelo jedan čovjek – jadan glas ne mogu funkcionirati u takvom modelu, a u konsocijacijskoj zajednici svaka nacionalna skupina mora imati mogućnost sama izabrati svoju političku elitu. Obaveza tako izabranih elita je da budu sposobne na kompromise i usklađivanje stavova s elitama ostalih nacija”, dodaje on.

 

Kako ističe, predsjednica Hrvatske Grabar Kitarović ne lobira za neko konkretno rješenje u izbornom sustavu, što bi bilo uplitanje u unutarnje stvari BiH, nego za poštivanje temeljnog načela, a čini se da je razborito o tim načelima razgovarati i u Ankari.

 

“Turska je država koja ima velik utjecaj u BiH i dobro je što je Hrvatska napokon prigrlila staru ideju, koju je još kao ministar vanjskih poslova zagovarao Ahmed Davutoglu o formiranju političke trilaterale Turska-BiH-Hrvatska. U vrijeme mandata predsjednika Tadića, funkcionirala je trilaterala Turska-BiH-Srbija i bila je korisna za sve sudionike u procesu”, podsjeća Gjenero.

On smatra da je nužno prekinuti situaciju u kojoj se “Hrvate u BiH gura u zagrljaj Dodiku, pri čemu, valja reći da među te koji gorljivo potiču taj zagrljaj spada i Dragan Čović”.

“Da bi se to prekinulo, Hrvati i Bošnjaci moraju urediti temeljne međusobne odnose u Federaciji i nakon toga zajedno početi preuređivati središnju državu, naravno u savezništvu s onim pripadnicima srpske zajednice koji su lojalni BiH kao državi. Jedna od pretpostavki za uspostavljanje savezništva i trajno potiskivanje zablude u trećem entitetu, uređenje je izbornoga sustava i zaštita interesa svih triju nacionalnih zajednica novim izbornim modelom”, stava je Gjenero.

Ako Hrvatska i Turska zajedno mogu pomoći Hrvatima i Bošnjacima da dođu do takvog rješenja, ocjenjuje, onda takva trilateralna suradnja itekako ima smisla.

“Tursku međunarodna zajednica prepoznaje kao snažnu zaštitnicu cjelovitosti i suvereniteta BiH. Kad netko o BiH razgovara s Turskom, valja pretpostaviti da taj poštuje načela na kojima Turska inzistira, kad je u pitanju BiH. Zato mislim da bi razgovore hrvatske predsjednice Sarajevo trebalo promatrati sa simpatijom, a ne sa zebnjom. Netko tko prema BiH nastupa ‘s figom u džepu’, sa zlim namjerama, za svoju politiku neće tražiti potporu Ankare”, zaključuje Gjenero u komentaru za Vijesti.ba.

 

(TBT, dnevnik.ba)