SRBI UGROŽAVAJU MIR U REGIONU! SDA: Jučerašnje obilježavanje „Dana RS“ je napad na mirovni sporazum

10.01.2018. u 05:47

MARKER

"Jučerašnje obilježavanje 9. januara kao 'Dana RS' predstavlja grubo kršenje Ustava BiH. To je direktan atak na suverenitet BiH i vladavinu prava", saopšteno je iz SDA.

 

FOTO: Logo (SDA)

"Odgovorna lica u institucijama države i entiteta koja su u tome učestvovala ušla su u sferu izvršenja krivičnog djela. Tražimo od Tužilaštva BiH da ovaj slučaj analizira i da spram ovoga odlučno poduzme odgovarajuće mjere.

Izjave zvaničnika o statusu entiteta RS kao države predstavljaju direktan atak na Dejtonski mirovni sporazum. RS nikada nije bila država i nikada to neće biti. Ona može biti samo multietnički entitet u sastavu države BiH u kojem se moraju osigurati konstitutivnost i ravnopravnost naroda, ljudska prava i jednakost za građane koji u njoj žive.

Tražimo odgovor od zvaničnih institucija Republike Srbije, kao jedne od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, u čije ime je na tom skupu govorio bivši predsjednik Srbije.

Zvaničnici Srbije i entiteta RS moraju biti svjesni da podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma dovode u pitanje postojanje entiteta RS, jer ako prestane važiti Dejtonski sporazum prvo što će prestati postojati su entiteti koji su nastali u Dejtonu. Napad na mirovni sporazum je napad na mir u regionu", saopćeno je iz SDA.

 

(TBT)