VRHOVNI VOĐA OBEĆAO „ODGOVOR“ NA PROTESTE Khamenei: Kao što niste do sada, neće uspjeti nikada srušiti Islamsku Republiku

11.01.2018. u 23:29

GLOBAL

Ajatolah Ali Khamenei kaže da Islamska Republika ima snažne dokaze da su smrtonosne demonstracije očito orkestrirane izvana

 

FOTO: Khamenei (AP)

lider prozvao je SAD i Veliku Britaniju, obećavši da će odgovoriti protiv stranih sila koje, kako je rekao, pokušavaju srušiti Islamsku Republiku.

Ajatolah Ali Khamenei također je opisao američkog predsjednika Donalda Trumpa kao "veoma nestabilnog čovjeka", koji pokazuje "ekstremne i psihotične epizode".

Dodao je da Iran ima "snažne dokaze" da su posljednje smrtonosne demonstracije "očito orkestrirane izvana".

"Američki zvaničnici bi trebali znati, prvo, da su promašili metu... Drugo, da su nanijeli štetu Iranu posljednjih dana... I trebali bi znati da ovo neće proći bez odgovora", napisao je Khamenei na Twitteru.

"Još jednom, nacija govori SAD-u, Velikoj Britaniji i onima koji pokušavaju srušiti Islamsku Republiku Iran izvana: 'Niste uspjeli i nećete uspjeti ni u budućnosti.'"

Optužbe protiv CIA-e i Mossada

Najmanje 22 ljudi je ubijeno, a 3.700 uhapšeno na protestima protiv vlasti koji su izbili u drugom najvećem iranskom gradu Mashhadu 28. decembra i brzo se proširili po zemlji.

Iranski zvaničnici optužili su američku Centralnu obavještajnu službu i izraelski Mossad da stoje iza nemira, kao i Saudijsku Arabiju, koja je, prema njima, finansirala navodne operacije.

Direktor CIA-e Mike Pompeo odbacio je ove optužbe, rekavši da proteste vodi iranski narod.

 

(TBT, Agencije)