ŠTA JE SVRHA BUNCANJA U SNU? Psujemo, agresivni smo i vrijeđamo dok spavamo

11.01.2018. u 01:43

TEME

Istraživanje je dokazalo da tokom buncanja u snu najčešće govorimo riječ na "j", kao i riječ "ne", a mnogi vjeruju da to pokazuje evolucionu svrhu snova

 

FOTO: (Profimedia)

Osobe koje prate od poremećaja spavanja u snu vrlo često izgovaraju negativne i uvrijedljive riječi, pokazala je studija iz Francuske.

Istraživanje objavljeno u Livescience pokazalo je da su ljudi u snu riječ "ne" izgovorili četiri puta češće nego u budnom stanju, a psovke se koriste 800 puta češće. Učesnici studije koji prate od poremećaja spavanja, njih oko 230, pristali su da im se analiziraju periodi spavanja, kao i riječnik tokom buncanja, periodi tišine, glasnoća govora, ljubaznost i nasilan jezik. Njih 59 procenata nije govorilo razumljivo i uglavnom se radilo o neverbalnom i nerazumljivom mumlanju, šaputanju ili smijanju.

Kod ostalih, koji su govorili razgovjetnije, većina onoga što bi izgovarali bila je agresivna. Oko 24 procenata govora bilo je negativnog sadržaja, 22 procenata koristilo je uvrijedljiv jezik, a skoro 10 procenata izgovaralo je riječ "ne" u nekom obliku. Poređenja radi, dok smo budni, "ne" se javlja u oko 2,5 procenata izgovorenih riječi.

Jedna od najčešćih riječi bila je psovka "je.em" i pojavljivala se 2,5 procenata vremena trajanja govora, dok u budnom stanju predstavlja tek 0,0003 procenata riječi koje izgovaramo.

Postavlja se pitanje zbog čega smo tako negativni. Jedna od teorija, koja podupire evolucionu svrhu snova, tvrdi da su oni samo simulacije koje pomažu ljudima da se pripreme za prijetnje koje mogu da im se dogode dok su budni. Govor u snu bio je, zanimljivo, gramatički tačan i pratio je obrasce svakodnevnog govora. Dr Carl Bazil, direktor odseka za spavanje i epilepsiju na Univerzitetu Kolumbija kaže da rezultati pokazuju da je govor tokom sna mnogo složeniji od očekivanog i da podržava ideju da postoji "viša funkcija mozga" tokom svih faza sna.

 

(TBT, Nedeljnik)