BIO BI NAJSTARIJI PREMIJER NA SVIJETU: Malezijska opozicija najavila kandidaturu 92-godišnjaka za premijera

11.01.2018. u 01:43

ANALITIKA

Dr. Mahathir Mohamad može postati najstariji svjetski zvaničnik ako opozicija odnese pobjedu


FOTO: Mahatir (HENNY RAY ABRAMS/AFP/Getty Images)

Malezijski opozicijski savez imenovao je 92-godišnjeg bivšeg premijera Mahathira Mohamada kao svog kandidata za predstojeće opće izbore.

Kako je najpopularniji opozicijski lider Anwar Ibrahim trenutno u zatvoru zbog optužbi za sodomiju, autoritarac koji je vodio zemlju dvije decenije smatra se najvećom prijetnjom sadašnjem premijeru Najibu Razaku, koji mora raspisati izbore do augusta.

Mahathir i njegov bivši neprijatelj Anwar udružili su se u pokušaju da svrgnu Najiba, a izborna pobjeda savezničkih stranaka potencijalno će otvoriti put pritvorenom Anwaru da se na kraju vrati i preuzme dužnost premijera.

Ako opozicija pobijedi, odmah će započeti proces dobivanja kraljevskog pomilovanja za Anwara kako bi mogao biti podoban za izbor premijera.

Predsjednica stranke Parti Keadilan Rakyat (PKR) Wan Azizah Wan Ismail, Anwarova supruga, također je proglašena izborom Pakatana Harapana za zamjenika premijera na godišnjoj konvenciji koalicije.

Mahathir, koji je tokom svog dvadesetdvogodišnjeg mandata premijera dobio ugled ozbiljnog autoritarca s malo vremena za one koji zagovaraju liberalne vrijednosti, može postati najstariji zvaničnik na svijetu ako opozicija pobijedi, poslavši tako kraljicu Elizabetu II na drugu mjesto.

Međutim, malo je vjerovatno da će opozicija skloniti vladajuću koaliciju Barisan Nasional (BN), navodi se u istraživanju koje je u decembru sprovela nezavisna anketarska firma Merdeka.

Istraživanje je pokazalo da bi BN, iako će se njegov dio glasova naroda još smanjiti, potencijalno mogao vratiti dvotrećinsku većinu u parlamentu, priopćio je The Malaysian Insight.

Direktor centra Merdeka Ibrahim Suffian kazao je da je grupa predvođena Mahathirom bila u nepovoljnom položaju zbog raskola u opoziciji i ponovnog povlačenja izbornih granica za koje kritičari kažu da odgovaraju sadašnjoj vlasti.

Panmalezijska islamska stranka (PAS), koja je bila dio opozicijske grupe 2013., više nije dio sporazuma.

"Vrlo smo skeptični oko budućnosti opozicije ako i dalje bude u raskolu", kazao je g. Ibrahim.

Malezijski politički krajolik skoro dvije decenije je oblikovan žučnom svađom između Anwara i Mahathira.

Anwar je nekoć bio Mahathirov štićenik i zvijezda u usponu u malezijskoj politici, ali krajem '90-ih su se razišli. Anwar je bio zatvoren zbog optužbi za sodomiju i korupciju nakon što je otpušten s pozicije zamjenika premijera. Negirao je optužbe, odbacivši ih kao politički motivirane.

Anwar je kasnije vodio opozicijski savez do zapanjujućih izbornih rezultata 2013. Najibova koalicija izgubila je glasove naroda na tim izborima, ali je osvojila većinu zastupničkih mjesta u parlamentu.

Anwar je osuđen i ponovo zatvoren 2013. zbog sodomije, a za presudu tvrdi da je pokušaj okončanja njegove karijere. Optužba za sodomiju diskvalificira Anwara s funkcije i kandidature za naredne izbore.

Međutim, kraljevsko pomilovanje omogućilo bi mu kandidaturu.

Anwara i Mahatira je opozicija Najibu opet spojila.

Najib se našao usred korupcijskog skandala koji se tiče državnog fonda 1MDB. Ministarstvo pravosuđa SAD-a navodi da je oko $4,5 mlrd nezakonito prisvojeno iz 1MDB-a.

Fond je negirao bilo kakve zloupotrebe, a Najib, koji je osnovao 1MDB, odbacio je sve navode o korupciji protiv njega dok ga je glavni tužitelj Malezije oslobodio krivnje.

Najib je također poznat po zatvaranju miroljubivih protivnika, ušutkivanju medija koji ga kritiziraju i  kočenju napretka Malezije prema demokratiji.

U septembru 2017. Donald Trump je izazvao kontroverzu pozivajući Najiba u Bijelu kuću uprkos istrazi koja se vodila.

(TBT, Independent, Prevela Jasmina Drljević)