BILA JE MIS JUGOSLAVIJE A ONDA SE UDALA ZA ŠEIKA: Pomirili su svoje vjere, a evo kako obilježavaju Božić!

09.01.2018. u 00:29

TEME

Nekadašnja mis Jugoslavije Jelena bin Drai koja se udala za šeika Saida i s njim ima troje dece - Asiju, Hilala i Hamdana - sada živi u Dubaiju

 

FOTO: Bin Drai (Puls, Lj.Tozev)

Nekadašnja mis Jugoslavije Jelena bin Drai koja se udala za šeika Saida i s njim ima troje dece - Asiju, Hilala i Hamdana - sada živi u Dubaiju. Ona govori o tome kako su u porodici pomirili islam i pravoslavlje te će predstojeći Božić i srpsku Novu godinu dočekati uz srpsku tradiciju.

Iako je njen suprug muslimanske vjeroispovesti, on je u potpunosti prihvatio običaje svoje supruge, kao i ona njegove.

"Mi sve praznike proslavljamo u duhu te tradicije čiji je praznik. Katolički Božić slavimo zato što je Saidova mama Engleskinja, potom pravoslavni i sve ostale praznike. Želim da naša djeca budu internacionalnih shvatanja i da budu žitelji ovog svijeta, a ne samo da se fokusiraju na određene stvari. Said se stopio sa našom tradicijom, tako da se i on raduje slavljima i praznicima. Na našim slavljima je mnogo veselja u tim mjesecima", ističe Jelena koja je Srbiju posjetila zbog slave Nikoljdana, a potom se vratila u Dubai da dočeka Novu godinu sa porodicom i prijateljima.

"Novu Godinu slavili smo sa prijateljima i familijom koja je u Dubaiju. Sada su na redu Božić i srpska Nova godina. Moj suprug je prihvatio sve naše običaje, a djeca znaju da su to običaji njihove majke. Sve se slavi kod nas u kući, te zbog toga djeca imaju prilike učiti tradiciju i kulturu sa svih strana svijeta. Najnormanije slavimo Božić i Uskrs, sa djecom farbam jaja, iako nismo u Srbiji. Znaju sve što je vezano za vjeru i tradiciju. To što su oni po ocu muslimani, to je njihova religija i tradicija. Ja imam svoju, a djeca treba znati za naše običaje", objašnjava nekadašnja manekenka koja se danas bavi dizajnom u Arapskim Emiratima. Sa druge strane, dotakli smo se teme, da li je pred vjenčanje bilo riječi o tome da promeni vjeru zbog supruga:

"Nema potrebe da mjenjam vjeru, islamska vjeroispovijest i pravoslavna veoma su slične, nema velike razlike zato što je Kur'an došao posljednji. On je nastao od Biblije, zato ne vidim potrebu da mjenjam svoju vjeru iz pravoslavlja u islam, niti je to od mene ikada iko tražio. Čvrsto vjerujem da djeca trebaju biti ono što je otac, zato što djecu gubiti između dva puta, dvije vjere i ostalih stvari, mislim da im samo može donijeti loše. Djeca treba znati ko su i šta su od rođenja. Zato smo se Said i ja dogovorili da djeca budu ono što je otac. Nema potrebe da mjenjam svoju vjeru, to nikada nisam željela. Poštujem svoju i njegovu religiju", kaže Jelena koja se, iako živi u luksuzu, trudi da djecu vaspitava na pravi način i vodi jedan normalan život.

"Više volim da se igraju napolju sa prijateljima, nego da provode vrijeme ispred nekog uređaja. Naravno da nisu odsječeni od svijeta, ali postoji određeno vrijeme koje mogu provoditi igrajući igrice. Nisu zavisni od društvenih mreža. Dnevno provedu nešto manje od sahatt vremena na tabletu. Više sam za to da imaju djetinjstvo kakvo sam imala ja. Suprug i ja smo strogi na neki način", naglašava Bin Drai, koja često svoje mališane odvede na obalu kako bi se igrali jer im životu u Dubaiju to omogućava.

"Pošto imam troje dece, a svi su još mali, dan počinjem tako što oni odlaze u školu, a ja na posao i tek se svi nalazimo kada završimo obaveze. Trudim se da sve izbalansiram, da svako popodne provodimo zajedno. Imamo sreću što živimo u gradu koji je kraj mora pa svaki slobodan trenutak koristimo da provedemo na plaži. Jednostavno, vodimo život kao svi drugi ljudi. U Dubaiju to zvuči mnogo egzotičnije, ali živimo kao svi drugi ljudi u primorskim gradovima", kaže ona.

 

(TBT, Kurir.rs)