KANCOREGEN PRVE GRUPE: Alkohol oštećuje matične ćelije i izaziva tumore

08.01.2018. u 00:01

TEME

Unosom alkohola u tijelu nastaje štetna hemikalija koja može trajno da ošteti DNK matičnih ćelija, čime se povećava rizik od nastanka raka, zaključak je istraživanja britanskih naučnika

 

FOTO: Ilsutracija (Shutterstock)

Alkohol oštećuje ćelije zadužene za proizvodnju nove krvi, rezultati su najnovije studije koja objašnjava vezu između konzumiranja alkohola i kancera.

Unosom alkohola u tijelu nastaje štetna hemikalija koja može trajno da ošteti DNK matičnih ćelija, čime se povećava rizik od nastanka raka, zaključak je istraživanja britanskih naučnika.

"Pojedine vrste raka razvijaju se zbog oštećenja DNK u matičnim ćelijama. Iako se neka oštećenja događaju slučajno, naši nalazi ukazuju na to da unošenje alkohola povećava rizik od takvog vrsta oštećenja", rekao je profesor molekularne biologije Ketan Patel, jedan od vodećih istraživača.

Istraživanje je sprovedeno na miševima, a naučnici su koristili analizu hromozoma i sekvenciranje DNK prilikom utvrđivanja štete nastale acetaldehidom, štetnom supstancom koja nastaje kada organizam razgrađuje alkohol.

Miševima je davan razređen alkohol, nakon čega je procjenjivan uticaj alkohola na DNK životinja. Nalazi ukazuju na to da acetaldehid može prekinuti i oštetiti DNK unutar matičnih ćelija, čime se trajno mjenja DNK sekvenca u tim ćelijama.

Nalazi istraživanja pružaju detaljniji uvid u načine na koje alkohol uvećava rizik od pojave raka dojke, crijeva i pet drugih vrsta raka.

Agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene ogranizacije klasifikuje alkohol kao kancerogen prve grupe pozivajući se na "ubjedljive dokaze" da alkohol izaziva rak u ljudskom organizmu.

 

(TBT, N.G.)