TURSKA SE OKREĆE EVROPI! Erdogan: Naši sporazumi sa SAD više ne vrijede

07.01.2018. u 02:24

GLOBAL

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da bilateralne veze i potpisani sporazumi "gube vrijednost" poslije presude turskom bankaru u američkom sudu.

 

FOTO: Erdogan (Getty Images)

Kako je ranije ocjenila Ankara, u pitanju je "skandal" i mješanje SAD u unutrašnja pitanja Turske.

"Potpisano u našim bilateralnim odnosima i međudržavnim sporazumima gubi vrijednost. Žao mi je što ovo moram kazati, ali tako će biti od sada", rekao je Erdogan u Istanbulu.

Portparol turskog predsjednika Redžepa Tayipa Erdogana ocjenio je ranije da je presuda američkog suda turskom bankaru Mehmetu Hakanu Atili "skandalozna odluka u skandaloznom slučaju".

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin rekao je na konferenciji za novinare u predsjedničkom kompleksu u Ankari da je cilj američkog suda bilo mješanje u unutarnja pitanja Turske kroz taj proces, prenosi agencija Anadolija.

"Ova presuda je skandalozna odluka u skandaloznom slučaju. Štaviše, potpuno je jasno da je taj slučaj zavjera u cilju komplikovanja turske unutrašnje politike i mješanja u unutrašnja pitanja Turske", rekao je Kalin.

Njujorški sud je juče osudio Atilu za pomaganje Iranu da izbjegne američke ekonomske sankcije, za učešće u zavjeri za obmanu SAD i za prevaru američkih banaka, a oslobodio ga optužbe za pranje novca.

Atili (47), zamjeniku generalnog direktora državne turske Halkbanke, sudilo se po optužbi da je učestvovao u složenom procesu u kojem je Iran prodavao naftu i gas u zamjenu za zlato. Dio novca od tih transakcija prošao je kroz američke finansijske institucije bez njihovog znanja.

Glavni svedok tužilaštva bio je tursko-iranski trgovac zlatom Reza Zarab koji je svedočio da je 2012. godine platio više od 50 miliona dolara mita tadašnjem turskom ministru finansija i da vjeruje da je predsjednik Turske Redžep Tayip Erdogan znao za te aktivnosti.

 

(TBT)