ZBOG KLIMATSKIH PROMJENA Svijet će u narednih 40 godina ostati bez čokolade?!

04.01.2018. u 02:31

MARKER

Stručnjaci predviđaju da će svijet ostati bez čokolade u narednih 40 godina, jer se biljka kakaovac bori da opstane u sve toplijim vremenskim uvjetima.

 

FOTO: (Shutterstock)

Stručnjaci predviđaju da će svijet ostati bez čokolade u narednih 40 godina, jer se biljka kakaovac bori da opstane u sve toplijim vremenskim uvjetima.

Kakaovac može rasti samo 20 stepeni sjeverno i južno od Ekvatora i da bi biljka opstala potrebni su posebni uvjeti u smislu vlage i dovoljno kiše.

Međutim, porast temperature za 2,1 stepen Celzijusov mogao bi u narednih 30 godina uslijed globalnog zagrijavanja skoro uništiti ovu biljku, a samim tim i industriju čokolade, saopćila je američka Uprava za oceane i atmosferu.

Kako se temperatura povećava i izvlači sve više vode iz tla i biljaka, naučnici vjeruju da će biti dovoljno kiše da nadoknade gubitak vlage. Ukoliko dođe do toga, uzgajivači kakaoa morat će svoje plantaže prebaciti na više terene.

Prosječan potrošač na Zapadu pojede godišnje 286 tabli čokolade. Od devedesetih godina prošlog stoljeća, više od jedne milijarde ljudi iz Kine, Indonezije, Indije, Brazila i bivšeg SSSR-a ušli su na tržište za kakao.

Snabdijevanje ne ide u korak sa rastućom potražnjom, a vjeruje se i da je način uzgajanja kakaovca krivac, jer se nije promijenio više stotina godina.

 

(TBT)