ŠTA ĆE BITI SA DODJELOM OSCARA: "Da svaki perverzni režiser osjeti barem malo krivice"

05.01.2018. u 06:47

LIFESTYLE

Kao što se jedan korisnik Twittera našalio, umesto "In Memoriam" segmenta, Oscari će ove godine morati da uvrste "In Molestiam" (zlostavljanje)


FOTO: (Profimedia)

Hollywood je u dilemi šta će biti sa narednom dodjelom Oscara. Ako se ceremonija nastavi po planu, apsolutno svaki njen detalj će nas podsjećati na Harveya Weinsteina i skandal koji je obilježio 2017. godinu.

Novinar "New York Posta" Kyle Smith napisao je kolumnu u kojoj sugeriše da bi dodjelu Oscara trebalo ukinuti, kao i da će Hollywood pokazati pravo kajanje ako se odrekne nečeg što najviše voli. I, kako bi uopšte poslije svega mogla da izgleda dodjela Oscara zakazana za 4. mart?

"Svako pojavljivanje dječijih zvijezda će vas natjerati da razmišljate o optužbama za pedofiliju. Quentin Tarantino, Matt Damon, George Clooney i mnogi drugi su zabrinuti za svoje karijere jer nisu ranije progovorili o seksualnom predatoru i navodnom silovatelju Harveyju Weinsteinu sa kojim su i sami sarađivali. Svaka žena koja izađe da drži govor smatrat će da mora da priča o nepravdi u industriji, a svi će sa sumnjom gledati u one kojima ovo ne bude tema govora. Da li će Casey Affleck, prošlogodišnji dobitnik Oscara za najboljeg glumca, moći da uruči nagradu za najbolju glumicu, a da niko ne pomisli o optužbama za seksualno uznemiravanje koje su kasnije prerasle u nagodbe sa dvije koleginice. Jednu od njih je navodno napastvovao dok je spavala.

Kao što se jedan korisnik Twittera našalio, umesto "In Memoriam" segmenta, Oskari će ove godine morati da uvrste "In Molestiam" (zlostavljanje).

Nikakve alternative neće biti moguće. Ignorisanje skandala, kao što je namjeravao da uradi Jimmy Kimmel više nije opcija. Šale na račun ovih otkrića također nisu rješenje. To bi samo podsjetilo ljude na to koliko su puta komičari od Seth MacFarlane do Tine Fey aludirali na bolesne radnje u Hollywoodu, bez konkretnih detalja.

Sljedeća dodjela Oscara mora da ostavi jak utisak! Pravi Hollywood koji će ih sve spasiti. A onda postoji i tako očigledno rješenje: vreme je da otkažemo Oscare", navodi se u kolumni.

Kritičar se potom preispituje kako li će uopšte izgledati dodjela Oscara bez Weinsteina, da li će neko smjeti da progovori, kao i da li je zapravo sve krenulo upravo zbog opterećenosti ovom prestižnom nagradom.

"Decenijama filmska industrija pokušava da nas ubijedi da, kao što je Weinstein rekao 2009. godine, 'Hollywood ima najbolji moralni kompas jer saosjeća'. Jedino što Hollywood u ovoj godini može da uradi jeste da ponovo gradi povjerenje u svoj kompas i prestane da nam govori koliki smo rasisti, homofobi, ksenofobi, licemjeri i materijalisti. A najbolji način da iskreno izrazi kajanje jeste da se odrekne onoga što najviše voli - samog Oscara? Umjesto održavanja Oscara, Hollywood bi trebalo da proglasi 4. mart Danom iskupljenja kada bi svaki pervezni muški režiser osjetio barem malo krivice, a svako iz industrije ko je šutio - proveo vikend u kontemplaciji", zaključuje kolumnista "New York Posta" Kyle Smith.


(TBT)