"TRI GODINE U KONZERVI": Charlie Hebdo objavio prvi broj u 2018. i obilježio trogodišnjicu terorističkog napada

05.01.2018. u 06:47

TEME

Direktor redakcije koji je poznat po nadimku Ris izrazio je žaljenje što je "sloboda izražavanja" postala "luksuzni proizvod". Poslije napada u kojem je 7. januara 2015. stradalo 12 novinara lista, redakcija je prebačena na nepoznatu lokaciju koja "liči na bunker sa rešetkama na prozorima i naoružanim obezbjeđenjem". Uprkos napadu i povremenim anonimnim prijetnjama, Charlie Hebdo je nastavio sa satirom i kritikom društva


FOTO: (Profimedia)

Uoči obilježavanja treće godišnjice od terorističkog napada na redakciju Charlie Hebdo, francuski satirični list objavio je prvi ovogodišnji broj.

Prvi broj u 2018. objavljen je sa naslovnom stranom "Tri godine u konzervi".

Direktor redakcije koji je poznat po nadimku Ris izrazio je žaljenje što je "sloboda izražavanja" postala "luksuzni proizvod".

Poslije napada u kojem je 7. januara 2015. stradalo 12 novinara lista, redakcija je prebačena na nepoznatu lokaciju koja, kako sami novinari navode, liči na bunker sa rešetkama na prozorima i naoružanim obezbjeđenjem.

"Svake nedjelje najmanje 15.000 primjeraka lista, ili 800.000 godišnje, ode samo na plaćanje obezbjeđenja redakcije", naveo je Ris u tekstu pod naslovom "Sloboda izražavanja, koliko to košta".

"Da li je normalno da jedan list u jednoj demokratskoj zemlji mora da izdvoji skoro polovinu prihoda prodaje na kioscima za finansiranje bezbjednosti lokacije i novinara koji rade u redakciji. Koja druga medijska kuća u Francuskoj odvaja toliko novca da bi se usudila da koristi svoju osnovnu slobodu, odnosno slobodu izražavanja", zapitao se novinar lista.

"Ta sloboda, vitalna i neodvojiva od naše demokratije, postaje luksuzni proizvod, kao što su sportski automobili ili dijamanti, a koji samo bogataši mogu sebi da priušte", dodao je se u tekstu.

Uprkos napadu i povremenim anonimnim prijetnjama, Charlie Hebdo je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabua i da se svemu treba smijati.


(TBT)