NAKON GOSTOVANJA U BEOGRADU Sidran: Pitaju me na čemu radim. Na tome da osiguram školovanje djeci

05.01.2018. u 06:47

KULTURA

"O svima nama koji smo od prije rata poznati po svojim poslovima na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, kruže različiti stereotipi, pa ponekad i neistine. Bojao sam se da se ne bi dogodila neka neprijatnost", rekao je Sidran nakon gostovanja u Beogradu

 

FOTO:  Sidran (Medija centar Beograd)

"S radošću sam primio poziv kultne beogradske institucije, Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca i Radio Beograda 2 da održim svoje književno, poetsko veče uz direktni prijenos na radiju. Oni su nešto ranije počeli ciklus istaknutih evropskih i južnoslovenskih pjesnika. Čovjek se osjeća počastvovanim, jer su sigurno mogli iz BiH uzeti druge veoma dobre, jake ili bolje od mene pjesnike, ali, eto, izbor je pao na mene i ja sam ga prihvatio", rekao je Abdulah Sidran za Dnevni Avaz poslije gosotovanja u Beogradu.

On je ispričao da je strahovao od sastava publike.

"O svima nama koji smo od prije rata poznati po svojim poslovima na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, kruže različiti stereotipi, pa ponekad i neistine. Bojao sam se da se ne bi dogodila neka neprijatnost. Međutim, sahat i po je prošao u potpuno prijatnoj i srdačnoj atmosferi s aplauzima koji su svakih pet minuta prekidali moje kazivanje. Da je radijski bilo predviđeno, moglo je i dva-tri sahata trajati koliko je to bilo lepo primljeno", rekao je Sidran.

On je rekao i da je sreo "pet-šest ljudi koje je poželio, a nije ih vidio dvije decenije".

"Shvatio da postoji nešto što je kao atomsko jezgro, nabijeno energijom iz koje se mogu očekivati čuda. Tako mi se učinilo da postoji nešto što je kulturno jezgro bivšeg jugoslovenskog prostora od kojeg je nešto preostalo. Mnogi beogradski pjesnici mogli su imati takvu salu i organizaciju, a da im ne dođe ni 20 ljudi, jer, naprosto, epoha u kojoj živimo nije naklonjena kulturi, već nečemu sasvim drukčijem", rekao je Sidran.

 

(TBT)