KO JE HRVATIMA UBIO NADU? Pavičić: Bozanić bi trebao biti posljednji koji smije govoriti o nadi

02.01.2018. u 04:59

MARKER

„Jer, ovo beznađe su upravo on i njegova institucija kreirali“, zaključuje Jurica Pavičić, kolumnist Jutarnjeg lista

 

FOTO: Bozanić (Dragan Matić / CROPIX)

„U tom novom ozračju u kojem je liberalnu srednju klasu zahvatilo osjećanje apatije i beznađa, zanimljivo je bilo čitati snop božićnih poruka visokih katoličkih prelata koji su kao u nekoj orkestriranoj operaciji pozivali na - obnovu nade“, piše Jurica Pavilič, kolumnist Jutarnjeg lista i obrazlaže: „Počevši od kardinala Bozanića nadalje, akteri s vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj su se u posljednjim danima 2017. iz petnih žila trudili uvjeravati da čaša ipak nije poluprazna, nego polupuna, te da ne treba previše poprijeko gledati na vlast i ideologiju koju je upravo Katolička crkva dovela na vlast, pa sad za njih odgovara kao svaki tvorac za svoje djelo.

Pritom je cinizam da na obnovu nade poziva institucija koje je sama najveći kreator beznađa u Hrvatskoj, koja je dala logističku artiljeriju likovima poput Željke Markić, koja je poput duha iz boce trljanjem na zrak izvukla ekstremni nacionalizam, homofobiju i ustaški revival, koja je pokazala rijetku bešćutnost prema gotovo svim skupinama ranjivih i slabih, koja sa zagušujućim monopolom vlada našim školstvom i televizijom. Koja je - ukratko - izišla kao jedini stvarni profiter društvenih promjena posljednjih nekoliko godina. Zbog koje obeznađena liberalna srednja klasa i osjeća da počinje živjeti u Gileadu.“

„Bozanić bi - ukratko - trebao biti posljednji koji smije govoriti o nadi. Jer, ovo beznađe su upravo on i njegova institucija kreirali“, zaključuje Pavičić.

 

(TBT)