ŽENA U DIKTATURI: Je li 2017. doista bila 'godina egipatskih žena'?

02.01.2018. u 15:04

ANALITIKA

Predsjednik Abdel Fattah al-Sisi proglasio je 2017. za "Godinu egipatskih žena". Time su – i s krajem 2017. – žene u Egiptu doista su ostvarile politička i zakonska prava.

FOTO: (Khaled Desouki/AFP/Getty Images)

Predsjednik Abdel Fattah al-Sisi proglasio je 2017. za "Godinu egipatskih žena". Time su – i s krajem 2017. – žene u Egiptu doista su ostvarile politička i zakonska prava. Žene rade kao guverneri, a odobren je zakon o nasljeđivanju. Međutim, nekoliko društvenih pitanja – i zakona poput onih koji štite žene od nasilja – tek treba riješiti.

Iako su postignuća koja su Egipćanke ostvarile 2017. bila značajna, njihove težnje daleko nadilaze ono što je postignuto. One žele više zakona koji osiguravaju njihova prava, poput izmjena zakona o ličnom statusu, i žele zaštitu od nasilja.

Egipatski parlament je 5. decembra konačno odobrio nacrt zakona koji je podnijela vlada u cilju izmjena odredbi zakona o nasljeđivanju kako bi ženama osigurala pravo na nasljedstvo – naročito u Gornjem Egiptu, gdje je 95,5% žena u Sohagu i Qeni lišeno svog nasljedstva, prema istraživanju koje je sproveo univerzitet South Valley u Qeni u septembru.

Egipatske žene zauzele su važne pozicije tokom 2017. Njih četiri su upravljale značajnim ministarskim kabinetima u trenutnoj vladi (imigracija, ulaganje i međunarodna suradnja, socijalna solidarnost i planiranje). Žene čine 15% parlamenta i 89 je zastupnica u parlamentu. Rashida Mohamed Anwar, imenovana je 29. juna na čelo egipatske agencije za kontrolu državnih službenika, što je čini trećom ženom na toj poziciji.

16. februara, inženjerka Nadia Abdu položila je zakletvu pred predsjednikom kao guverner Beheira; prva žena u povijesti Egipta na toj poziciji.

U martu  je Nacionalno vijeće za žene (NCW) pokrenulo Strategiju jačanja žena u Egiptu 2030 – prva strategija koja služi UN-ovim ciljevima za održivi razvoj. Strategija se smatra se planom djelovanja u narednim godinama.

Mona Ezzat, direktorica programa Žene i rad pri Fondaciji Nova žena, kazala je: "Pred ženama je još dosta toga prije nego što dobiju sva svoja prava. Ipak, mnogo je ostvareno u 2017-oj."

Ezzat je izjavila za Al-Monitor: "Budući plan djelovanja zasnovan na Strategiji jačanja žena 2030 mora se implementirati, a postignuća treba popratiti i podržati kampanjama podizanja svijesti. Zakon o nasljeđivanju trebao bi biti podržan podizanjem svijesti žena o njihovim pravima utvrđenim zakonom i trebalo bi ih podučavati kako zahtijevati ta prava "

Dodala je, "Zakon koje štiti žene od diskriminacije treba biti donesen, kao novi zakon o radu. Sadašnji zakoni o radu ne uključuju kućne pomoćnice i žene koji rade u poljoprivredi."

Članica parlamenta Mona Mounir rekla je: "Ostvarenja 2017. su dobra. Iako žene nisu postigle sve svoje ciljeve, neki zakoni – poput zakona o nasljeđivanju i zakona za osobe s invaliditetom, koji će pomoći ženama i djeci s invaliditetom – su prihvaćeni. NCW je napravio izvanredne korake [i pokrenuo kampanje] potičući žene da budu produktivne."

Mounir je kazala za Al-Monitor: "Neki su zakoni morali biti doneseni, poput zakona koji štiti žene od nasilja i zakona o suzbijanju diskriminacije. Nadamo se da će biti odobreni tokom dolazećih [parlamentarnih] sjednica, tako da su ostvarenja egipatskih žena potpuna".

Istaknula je da je Sisi oduvijek podržavao žene u Egiptu i obraćao im se u svojim govorima, naglašavajući važnost njihovog osnaživanja. Prema navodima Mounir, u svojim se govorima posebno interesira i za njihove probleme, kao što su dječiji brakovi i razvod.

Egipćanke su izgubile bitku za imenovanje u Državno vijeće kada su povjerenici u Vrhovnom sudu 11. Novembra odbacili njihov zahtjev za imenovanje sudinica. Nekoliko važnih zakona – poput zakona o suzbijanju diskriminacije povjerenstva kojeg je parlamentu podnijela članica parlamenta Anisa Hassouna 5. juna 2016. – nisu odobreni. Ovaj je zakon ustavno pravo prema članu 53. egipatskog ustava.

Spisateljica Afaf Sayyid je izjavila: "Imenovanje žene na položaj guvernera Beheira i izdavanje zakona o nasljeđivanju jednostavna su postignuća za Egipćanke u 2017-oj godini i ne obuhvataju sve njihove težnje. Važni zakoni poput zakona o borbi protiv nasilja i zakona o ličnom statusu nisu doneseni."

Sayyid je tokom intervjua u emisiji na CBC-u "Hona al-Asema" 23. decembra kazala: "Neimenovanje žena u Državnom vijeću je nepravedan tretman. To krši članove 9. i 11. egipatskog ustava koji osiguravaju ravnopravnost muškaraca i žena i pravo žene na imenovanje u sudske komitete". Dodala je: "Koliko god rezultati bili dobri, ne možemo reći da su žene dobile sve što su htjele".

Eliminiranje nasilja nad ženama ostat će ključna težnja u narednim godinama. Prema Strategiji jačanja žena u Egiptu 2030, u 2014. godini zlostavljano je 2,5 miliona žena, dok je 4,1% njih seksualno zlostavljano prije braka. Štaviše, 25,2% žena fizički je zlostavljao njihov muž i 18% je udato prije navršenih 18 godina.

(TBT)