AKO BISTE U DUBAI Lagodan život vas neće dočekati

31.12.2017. u 01:45

BUSINESS

Saudijska Arabija i UAE će od naredne godine uvesti porez od 5 odsto na većinu robe i usluga kako bi uvećali budžetske prihode poslije kolapsa cijena nafte.

 

FOTO: (Thinkstock)

Dvije zemlje su dugo privlačile strane radnike obećanjima o lagodnom životu bez poreza, ali su se sada odlučile na uvođenje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na širok spektar proizvoda kao što su hrana, odjeća, elektronika i benzin, ali i na račune za telefon, vodu i struju, i hotelske rezervacije, prenosi agencija AP.

Elda Ngombe, 23-godišnja svršena studentkinja koja traži posao u Dubaiju, kaže da je uplašena zbog tog poskupljenja "jer je već sve vrlo skupo u Dubaiju".

"Činjenica da će sve poskupJeti za još pet posto je ludost", smatra ona.

Od novog poreza bit će izuzeti pojedini lijekovi, avio-karte, školarine, i prodaja nekretnina.

U Emiratima će i visoko obrazovanje biti oporezovano, kao i dodatni troškovi koji roditelji plaćaju školama za uniforme, knjige i obroke.

Druge zemlje iz Persijskog zaliva bi, kako se očekuje, trebalo primjeniti sopstvene PDV šeme u narednim godinama.

"Ako uporedite sa Evropom, ne mislim da je skupo. Samo je skupo iznajmljivanje smještaja i hrana", kaže Vera Klemnet, majka i menadžer jednog lanca restorana u Dubaiju koja živi u tom gradu tri godine.

Troškovi života u Emiratima će poskupjeti za oko 2,5 odsto naredne godine zbog PDV-a, plate će ostati iste, a Vlada očekuje da će prikupiti oko 12 milijardi dirhama (3,3 milijarde dolara) od poreza, izvjestio je list "National" iz Abu Dabija.

U međuvremenu, Saudijska Arabija je nedavno najavila najveći budžet u svojoj historiji, kojim se predviđa povećanje budžetskih rashoda na 978 milijardi rijala (261 milijarda dolara) u narednoj fiskalnoj godini, dok su prihodi projektovani u iznosu od 783 milijarde rijala (208,8 milijardi dolara).

Međunarodni monetarni fond je zemljama izvoznicama nafte u Persijskom zalivu preporučio da uvedu poreze kako bi uvećale prihode iz nenaftnih sektora, kao i da povećaju poreze na profite korporacija. U skladu sa preporukama, Saudijska Arabija i Emirati su ovog ljeta uveli 100-procentni porez na cigarete i energetska pića.

 

(TBT, Agencije)