ZAUZMIMO SE ZA AHED! Zašto Zapad hvali Malalu, a ignorira Ahed?

29.12.2017. u 01:40

MARKER

Zar samouvjerena palestinska djevojčica nije vrijedna divljenja zapadnjačkih feministkinja?

 

FOTO: Ahed (Al Jazeera)

„Ahed Tamimi, 16-godišnja palestinska djevojčica, nedavno je uhapšena, u toku noćne racije u njenom domu. Izraelske vlasti je optužuju za „napad“ na izraelskog vojnika i oficira. Ona se dan ranije suprotstavila izraelskim vojnicima koji je ušli u dvorište njene porodične kuće. Ovaj incident se desio nedugo nakon što je jedan vojnik ustrijelio njenog 14-godišnjeg rođaka u glavu gumenim metkom i bacio suzavac direktno na njenu kuću, polomivši prozore.

Njeni majka i rođak također su kasnije uhapšeni. Sve troje su i dalje u pritvoru.

Zanimljivo je da je izostala podrška za Ahed od zapadnjačkih feminističkih grupa, boraca za ljudska prava i državnih zvaničnika koji se inače predstavljaju kao branitelji ljudskih prava i šampioni u osnaživanju djevojaka.

Njihove kampanje o osnaživanju djevojaka na jugu teško je pobrojati: Naprijed djevojke (Girl Up), Djevojke ustaju (Girl Rising), Djevojački samit 20 (G(irls)20 Summit), Zato što sam djevojka (Because I am a Girl), Dopustite djevojkama da uče (Let Girls Learn), Djevojačka deklaracija (Girl Declaration).

Kada je 15-godišnju pakistansku aktivistkinju Malalu Yousafzai ustrijelio u glavu član grupe Tehrik-e-Taliban, uslijedila je potpuno drugačija reakcija. Gordon Brown, bivši premijer Velike Britanije, pokrenuo je peticiju pod naslovom „Ja sam Malala“. UNESCO je pokrenuo kampanju pod nazivom „Zauzmimo se za Malalu“.

Malala je pozvana da upozna tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obamu, kao i tadašnjeg generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, i obratila se Generalnoj skupštini UN-a. Primila je brojna priznanja, od tog da ju je časopis Time imenovao jednom od 100 najutjecajnijih osoba, a časopis Glamour Ženom godine, do nominacije za Nobelovu nagradu za mir 2013, i ponovo 2014, kada ju je i dobila.

Državne predstavnice kao što su Hillary Clinton i Julia Gillard, te istaknuti novinar kao što je Nicholas Kristof  izrazili su podršku Malali. Postoji čak i Malalin dan!

Ahed, kao i Malala, bilježi značajnu historiju borbe protiv nepravdi. Protestovala je protiv krađe zemlje i vode koju vrše izraelski doseljenici. Podnijela je i ličnu žrtvu, jer je zbog okupacije izgubila daidžu i rođaka. Njeni roditelji i brat su nebrojeno puta hapšeni. Majku su joj ustrijelili u nogu. Prije dvije godine, viralan je postao drugi videosnimak na kojem se ona pojavljuje – tada je pokušavala spriječiti da vojnik odvede njenog malog brata“, piše kolumnistica Al jazeere Shenila Khoja-Moolji i pita se: „Zašto Ahed ne dobija jednaku međunarodnu podršku kao i Malala? Zašto je reakcija na Ahed toliko drugačija?“


(TBT)