DVIJE SU SE STRUJE ZAVADILE Amerikanci nahuškali vladiku na Vučićevog patrijarha

29.12.2017. u 01:46

RELIGIJA

„Amfilohije je teško podnio što nije izabran za patrijarha kada su vladike dale podršku Irineju. Njegova struja sve vrijeme insistira na priči da je patrijarh star i da treba biti penzioniran,“ navodi izvor Blica

 

FOTO: Amfilohije (AFP)

Mitropolit Amfilohije ima svoju struju unutar SPC, ali uprkos tome, uticaj nikada nije uspio proširiti toliko da bi bio izabran za patrijarha. Kako saznaje „Blic”, spomenuta struja namjeravala je ove jeseni sazvati Sabor SPC na kojem bi se navodno razgovaralo o unutrašnjem dijalogu o Kosovu koji je nešto pre toga predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Sastavljena je peticija tim povodom, ali su taj dokument potpisala tek petorica vladika i svi su izvan Srbije.

Izvor “Blica” kaže da je ideja Sabora zapravo bila da se skloni patrijarh Irinej.

„Amfilohije je teško podnio što nije izabran za patrijarha kada su vladike dale podršku Irineju. Njegova struja sve vrijeme insistira na priči da je patrijarh star, da ne može da drži stvari pod kontrolom i da treba biti penzionisan. Međutim, podršku za to nema“ navodi izvor Blica upoznat sa dešavanjima unutar SPC.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastavio je apel za odbranu Kosova i Metohije. Dokument do kojeg je “Blic” došao liči na politički pamflet potpuno suprotan unutrašnjem dijalogu i politici o Kosovu za koju se zalaže predsednik Aleksandar Vučić.

Sagovornik „Blica” otkriva razloge za to.

„U Crnoj Gori trebalo je da bude usvojen zakon kojim se oduzima sva imovina SPC, što bi predstavljalo ozbiljan udarac. Tada je na razgovor kod Amfilohija došao emisar iz Ambasade SAD, kojeg nije primio mitropolit lično, već njegov najbliži saradnik. Američki izaslanik tražio je da se mitropolit ne mješa u priče o ulasku Crne Gore u NATO i da to nikako ne kritizira, a da će Sjedinjene Države zauzvrat osiguratiti da spomenuti zakon ne bude usvojen“, priča izvor „Blica” upoznat sa detaljima sastanka.

Amerikanac nije dobio odgovor, ali se po ponašanju mitropolita može zaključiti da ga je prećutno prihvatio.

Struju oko mitropolita Amfilohija pogodilo je i to što je država rekla da će iz budžeta pomoći završetak radova na Hramu Svetog Save.

„Mnogo novca prošlo je kroz Hram. Do sada se pet puta mogao završiti, ali zbog toga što nije bilo nikakve kontrole, radovi su i dalje aktuelni“, ističe sagovornik Blica.

Amfilohijev apel

„Blic” je objavio apel za odbranu Kosova i Metohije koji je mitropolit Amfilohije objavio u nedelju, u Crkvi Sv. Nikole u Radovićima na Luštici, pred nekoliko vladika SPC. Dokument podsjeća na politički pamflet, a u njemu se ignorira unutrašnji dijalog o Kosovu. Na početku apela stoji da se “prvi put u srpskoj historiji nadvila opasnost da srpska ruka potpiše predaju Kosova u tuđe ruke”.

 

Kritizira se Eulex i odluka da se dijalog o Kosovu vodi pod okriljem EU. Potpisivanje pravno obavezujućeg dokumenta i bilo kakva podjela su takođe neprihvatljivi, a na više mjesta kritika je oštro upućena na račun predsjednika Aleksandra Vučića.

 

(TBT)