ONI SU PRAHIPSTERI Lošić: Nama ‘Beatlesima iza Željezne zavjese’ režim nije dao da se obogatimo

27.12.2017. u 23:24

LIFE STYLE

„Svaki čovjek ima osjećaj da bi trebao nekako zatvoriti krug i kapitalizirati svoj rad. Neću upasti u zamku pa reći da nam je ovo posljednja ili oproštajna turneja“, izjavio je Lošić.

 

FOTO: Lošić (Alhetron)

Plavi orkestar je bend koji je na ovim prostorima doživio popularnost ravnu svjetskom uspjehu Beatlesa. Osim što su im se albumi prodavali u stotinama tisuća primjeraka, njihovi obožavatelji išli su toliko daleko da su kampirali po cijele noći pred hotelima u kojima su odsjedali, dok su u članove Plavog orkestra – Lošu, Pavu i braću blizance Ćeramida – gledali kao svoje najveće idole. Njihova karijera započela je 1983. godine u Sarajevu u sklopu pokreta Novi primitivizam koji je uz njih iznjedrio Elvisa J. Kurtovića i Zabranjeno pušenje. No izlaskom prvog albuma “Soldatski bal” 1985. godine te hitova kao što su “Bolje biti pijan nego star”, “Suada” i “Good Bye Teens”, Plavi orkestar postao je svojevrsni fenomen na tlu Jugoslavije. Tokom karijere objavili su sedam albuma koji su se prodali u više milijuna primjeraka. Sredinom 2017. godine obradovali su svoju publiku najavom da kreću na veliku koncertnu turneju po državama Jugoslavije. U sklopu te turneje Plavi orkestar nastupit će i u zagrebačkom Domu sportova 17. veljače 2018. godine. Saša Lošić Loša, spiritus movens, pjevač grupe i autor pjesama Plavog orkestra, u međuvremenu se posvetio skladanju glazbe za mnogobrojne kazališne predstave te igrane i dokumentarne filmove, a 2006. godine skladao je i operu “Bakhantke” u režiji Vite Taufera. Godine 2011. poznati bosanskohercegovački redatelj Pjer Žalica snimio je dokumentarni film “Orkestar” sa željom, kako je istaknuo Lošić, da kroz prizmu Plavog orkestra progovori o jednom vremenu. U razgovoru za Nacional Saša Lošić najavio je snimanje TV serije o njima te komentirao veliki povratak Plavog orkestra, suradnju s Bajagom na novom singlu “Zona prijateljstva”, svoj povratak u Sarajevo, kao i razloge njihove nevjerojatne popularnosti tkom 80-ih godina.

Loša je pojasnio kako to da su se odlučili vratiti na scenu i to jednom takvom prilično velikom turnejom.

„Pretpostavljam da se pitate otkud ambicija da se bilo što radi. Svaki čovjek ima osjećaj da bi trebao nekako zatvoriti krug i kapitalizirati svoj rad. Neću upasti u zamku pa reći da nam je ovo posljednja ili oproštajna turneja. To su naivni marketinški trikovi, kao i izjave poput onih da će se na koncertu pojaviti gosti iznenađenja. Jednostavno, želja nam je bila da poslije toliko godina i mi konačno snimimo svoj prvi live album. Znamo da su albumi danas romantične igračke iz prošlosti, ali mi smo prahipsteri, stoji nam to…“

 

(TBT)