NOVI DOKAZI: Da li se Nuhova barka zaista nalazi na planini Ararat?

29.12.2017. u 01:46

NAUKA

Ako je vjerovati jednoj grupi naučnika, Nuhova barka bi uskoro mogla biti nađena.

 

FOTO:  (Wikipedia)

Priča o najvećem potopu i jednoj jedinoj porodici koja ga je preživjela jedna je od najstarijih priča naše globalne kulture. Da li je moguće da je ovaj mit zaista zasnovan na stvarim činjenicama, i da li bi velika Nuhova barka mogla i dalje postojati sačuvana na ledenim prostorima Ararata, planine na koju je, prema Bibliji, pristala 150 dana nakon Potopa?

Grupa evangelističkih kršćanskih istražitelja je 2010. godine trvrdila da je pronašla tragove biblijskog broda upravo na planini Ararat, takođe poznatoj i kao Agri planina.

Međunarodno ministarstvo Nuhove barke, dokumentarni tim za sedištem u Hong Kongu, tvrdi da su pronašli drvene dijelove strukture čiji ugljenik datira od pre 4.800 godina, i pronađeni su na oko 4.000 metara iznad nivoa mora.

Međutim, njihovo istraživanje je vrlo brzo odbačeno zbog nedostatka stvarnih dokaza.

Otkrijte i Da li bi Nuhova barka zaista mogla da plovi noseći sve životinjske vrste?

Sada, sedam godina kasnije, “lovci na barku” iz Kalifornije vjeruju da imaju novi dokaz da je planina Ararat mjesto na kojem se krije barka, ali njihove trvdnje su naišle na sličnu reakciju naučne zajednice.

Više od 100 naučnika iz cijelog svijeta nedavno je organiziralo trodnevni međunarodni simpozijum na planini Ararat kako bi utvrdili da li je ona zaista mjesto počinka Nuhove barke.

“Namjera mi je da posjetim lokacije oko planine kako bi pronašao tragove o katastrofalnim događajima iz prošlosti”, rekao je profesor Pol Esperante iz Istraživačkog instituta Geosajens.

Rezultati istraživanja će biti naknadno objavljeni.


(TBT, N.G.)