BIO JE U ZABLUDI DA JE ZAPAD DOBAR! Dodik: Bakir vodi katastrofalnu politiku, on slabi potencijal bošnjačke i bosanske ideje

29.12.2017. u 00:16

POLITIKA

"Ja sam za jedinstvenu BiH zasnovanu na Ustavu, a ne za nemoguću zemlju. Nisam ja kirv Bošnjacima što imaju lošu vlast ", rekao je predsjednik RS-a.

 

FOTO: Dodik (Arhiv/Klix.ba)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u intervjuu za TV1 iznio stavove o budućnosti Bosne i Hercegovine, o partnerima u RS i Federaciji BiH te o utjecaju Međunarodne zajednice na politiku u zemlji.

Dodik je u polusatnom razgovoru u više navrata nagovijestio mogućnost o njegovom angažmanu na državnom nivou Bosne i Hercegovine, istakavši kako bi on ojačao suverenitet zemlje pod uslovom da u nju unese dio svoj načina vođenja politike.

"Ne znam da li ću se kandidirati za Predsjedništvo BiH. Prerano je, ali ću o tome ću odlučiti u aprilu", rekao je Dodik između ostalog, dodavši kako bošnjačka strana mora popustiti Srbima i Hrvatima.

"Ja sam za jedinstvenu BiH zasnovanu na Ustavu, a ne za nemoguću zemlju. Nisam ja kirv Bošnjacima što imaju lošu vlast. SNSD nije na državnom nivou, ali želimo da funkcioniše, glasali smo za akcize. (...) Niko ne spori da su Bošnjaci najbrojniji, a ako su oni najzainteresovaniji za ovu zemlju, onda moraju da daju nešto Hrvatima i Srbima. (...) Ali imam loše iskustvo. Prije 7-8 godina dogovorimo se o ključnim tačkama o ekonomiji, uvozu, izvozu...a nakon što su došli stranci SDP se povukao. Jadan je Bošnjački narod sa političarima koji nemaju autoritet. Bakir vodi katastrofalnu politiku, on slabi potencijal bošnjačke i bh. ideje. Teško nam pada što je umjesto nas uveo SDS na državni nivo. I šta je napravio? Nemam mu šta praštati, mogu mu samo vratiti", rekao je predsjednik RS-a.

Sa Čovićem s druge strane, kaže Dodik, ima dobru komunikaciju čak i ako se ne slažu po nekim stvarima kao što je NATO.

"Što bi mi ušli u NATO koji bi diskriminisao RS i Srbe.Kao mlađi političar imao sam zabludu i vjerovao sam da zapad dobar. Sada mislim drugačije i recimo Dejton 2 pod međunarodnim patronatom ne dolazi u obzir", kazao je Dodik.

Ovih dana se lome koplja na relaciji Dodik - Ivanić kada je u pitanju obilježavanje 9. januara. Dodik je još uvijek ubijeđen kako u Banja Luku ne treba dovoditi pripadnike OSBiH.

"Mi smo do sada tražili da jedinica OSBiH bude postrojena u ime RS pa je bilo mnogih problema. Vojnici su tada imali strah da će biti nekih progona i slično. Mi ne želimo da nas neko mrcvari sa tom pričom i naša počasna jedinica je policija. Ivanić ima pravo kao i prošli put pa da je postroji, ali djeluje to ponižavajuće i za OSBiH i za RS da je stavite na marginu i sa strane. Ivanić ovo želi politički da zloupotrebi. Mi smo formirali posebnu policijsku jedinicu koja će biti postrojena u čast 9. januara. Mnogi će shvatiti da sam u pravu", kazao je Dodik.

 

(TBT)