CIJENE NAFTE LETE U NEBO Eksplozija naftovoda...

29.12.2017. u 00:16

BUSINESS

Nakon vijesti da su naoružane osobe digle u zrak naftovod do luke Es Sider u Libiji, cijene sirove nafte su skočile u svijetu

 

FOTO: (Thinkstock)

Sirova nafta je tokom dana dostigla najvišu cijenu od sredine 2015. godine, čemu je, pored vijesti o eksploziji u Libiji, doprinjelo i dobrovoljno smanjenje proizvodnje zemalja OPEC-a.

Nafta tipa "brent", koja je međunarodni etalon za cijenu sirove nafte, skočila je u New Yorku za 1,79 dolara, na 66,83 dolara po barelu.

Libijska državna naftna kompanija NOC saopćila je da je, zbog eksplozije, dotok nafte smanjen za 70.000 do 100.000 barela dnevno. U saopćenju piše da se ne zna uzrok eksplozije.

Vojni izvori, međutim, kažu da su napadači u dvoje kola stigli na lokaciju pored mjesta Marada, oko 150 kilometara južno od Es Sidera, i postavili eksploziv na naftovod.

Borci tzv. Islamske države su prisutni u toj oblasti od kako su ih vladine snage istjerale iz njihovog uporišta u Sirtu, prije godinu dana, navodi Reuters. Slike velikog stuba dima kruže društvenim medijima. Šteta se još procjenjuje, navode u kompaniji NOC.

Za održavanje naftovoda zadužena je kompanija Waha, ogranak NOC-a, u kojoj kapital imaju i Hesh Corp, Marathon Oil Corp i Conoco Phillips.

Waha ispumpava 260.000 barela dnevno.

Libijski zvaničnici navode da je proizvodnja nafte u toj zemlji oko milion barela dnevno, ali tačne brojke nisu raspoložive, zbog unutarnjih sukoba u Libiji.

 

(TBT, Agencije)