SVJETSKI EKSKLUZIV - SKUPA ŠPIJUNSKA ŠKOLA SA ZAPADA (II): UAE plaća bivšim CIA-inim dužnosnicima gradnju špijunskog carstva u Zaljevu

29.12.2017. u 01:46

ANALITIKA

Angažirali su Amerikance da profesionaliziraju njihovu obavještajnu službu. Ali koliko daleko mogu ići bivši američki špijuni?

 

FOTO:  Ilustracija (TAYLOR CALLERY)

Program obuke, koji je počeo kao obično mentorstvo uz vodstvo Emirata, rastao je brže nego je iko mogao predvidjeti. Do te mjere su se počeli oslanjati na Sancheza da su od njega željeli da formira sve njihove veće obavještajne agencije.

Kursevi, od kojih su neki osmišljeni po uzoru na CIA-ine treninge, podijeljeni su na različite segmente, uključujući „osnove tajne službe“ – trening-kamp gdje se podučava pisanje izvještaja, ispitivanje i vođenje bilješki, „vanjski“ program, FBI/policijski kurs, paravojni kurs i sl.

Na rasporedu treninga, koji je u posjedu FP-a, nalaze se i odlasci u misije nadzora sa instruktorom.

Polaznici se obučavaju da ne privlače pažnju drugog insruktora koji ih pokušava prevariti. Također ih se podučava „umjetnosti posmatranja“ i kako uočiti potencijalne mete.

Vanjski kursevi nadzora su skoro identična replika CIA-inog treninga u kampu. "Tačno ono što oni podučavaju u kampu...  To je isti materijal", izjavio je jedan bivši zaposlenik Sanchezove firme za FP. Prema drugom izvoru koji je upoznat s radom firme, upotreba materijala koji su osmišljeni po uzoru na CIA-inu obuku zapravo je navukla CIA-inu kontrolu i bijes, ali je detaljan pregled programa u konačnici završio u Sanchezovu korist.

Na jednom kursu, na primjer, bivši operativci Delta Force podučavaju paravojnim vještinama, poput vožnje i pucanja. "Obično pohađaju taj kurs prije ili poslije raspoređivanja na mjesta poput Jemena", pojasnio je jedan od bivših instruktora.

Iako su vještine kojima se podučavaju Emiraćani slične CIA-inim vještinama, jedan bivši instruktor je tvrdio da su kursevi bili jednostavniji – vještine poput onih koje možete vidjeti u epizodi serije The Americans.

Svi koji su govorili o svom iskustvu složili su se, međutim, da je materija koju su učili varirala po složenosti, ali su sami polaznici bili neupućeni. "Sve im je bilo posve novo", rekao je jedan od bivših instruktora.

Sanchez i drugi bivši američki obavještajci proširili su svoje djelovanje na UAE, ali jedno od kritičnih pitanja za mnoge instruktore bila je zakonitost njihovog posla. Amerikanci se suočavaju s restrikcijama o vrsti vojne i obavještajne obuke koju im je dozvoljeno pružati u inozemstvu, jer je američki Zakon o uvozu/izvozu naoružanja i vojne opreme, klasificirao takvu obuku kao "izvoz".

Amerikanci koji prekrše te propise riskiraju progon.

Sanchezova firma, CAGN Global, kada je počela s radom, dobila je izvoznu dozvolu od State Departmenta za obavljanje osnovne obuke iz sigurnosti i tajne službe. No prošle godine se našla pod povećalom nekoliko vladinih agencija, uključujući State Department i CIA-u. Neki su instruktori bili zabrinuti da je kontrola bila povezana s činjenicom da je obuka van njihove nadležnosti iako je jedan izvor rekao da je riječ o neplaćanju State Departmentu i CIA-inom frustracijom zbog korištenja materijala za obuku sličnih njezinim. Izgleda da je kontrola obavljena i riješena.

State Department je odbio komentirati.

Sanchezovo djelovanje proširilo se dalje od domaćih obavještajnih kurseva usmjerenih na interni nadzor i prijetnje kao što je al-Islah, islamistička skupina iz UAE-a povezana s Muslimanskim bratstvom. Sanchez i njegov tim su proteklih šest mjeseci bili okrenuti vani u cilju oblikovanja nove strane obavještajne službe putem "vanjskog" kursa usmjerenog na prijetnje u zemljama uključujući Jemen, Iran, Siriju, Katar, Eritreju i Libiju.

Emiraćani "žive u lošem susjedstvu", istaknuo je jedan od izvora. Oni vide Jemen kao "propalu državu", redovno se suočavaju s liderima al-Qaide i strahuju od neizvjesnosti u Somaliji i Omanu. Njihov sukob s Iranom je "toliko dubok da će uvijek postojati", nastavio je izvor.

Emiraćani su prijatelji SAD-a, ali kako navodi izvor, na oprezu su jer bi ih Zapad jednog dana mogao napustiti, objasnio je izvor. Pomislili su: "Moramo se početi štititi."

Iako UAE ''proizvodi'' špijune, njihovo djelovanje u inozemstvu nije sigurno, kazala su dva izvora upoznata s programom obuke. UAE obično ne finansira ambasade u tim zemljama, tako da ne postoji takva neophodna fizička podrška da bi se program potpuno aktivirao, pogotovo u većim zemljama poput Irana.

Dok projektiranje nadzornog panoptikona u autokratskoj zemlji može izgledati kao neobičan penzionerski plan bivšeg operativca CIA-e, Sanchez je imao slične sigurnosne brige kao vlada UAE-a. Potencijalni neprijatelji, bilo Iran, Muslimansko bratstvo ili al Qaeda, bili su visoko na popisu mogućih prijetnji UAE-a. Slično tome, Sanchez "je uvijek donekle brinuo zbog Bratstva i Iranaca", rekao je bivši izvor iz policije. "Osjećao je da radi nešto dobro."

Dobro je i radio. Sanchez je na poklon od princa dobio luksuzni ribarski brod, četiri izvora su kazala za FP.

Sanchez i vodstvo UAE-a nisu jedini koji vode ove brige; visokorangirani političari iz D.C.-ja fokusirani su na slične prijetnje. "Većina naših meta se podudaraju", kazao je za FP jedan od bivših instruktora i bivši obavještajni dužnosnik.

Međutim, Sanchezov rad u UAE-u ne prolazi neometano. Od samog početka, jedno od pitanja unutar obavještajne zajednice bilo je da li UAE režim etiketira legitimne kritičare kao teroriste ili strane agente. "UAE tvrdi da su svi koji su protiv režima pod utjecajem Irana ili Muslimanskog bratstva", priopćio je bivši obavještajac s poznavanjem regije.

Čak i kada gradi institucije po uzoru na Zapad, UAE također ima reputaciju tlačitelja političkih neistomišljenika. Borci za ljudska prava dokumentirali su slučajeve samovoljnog zatvaranja i mučenja aktivista i disidenata. Najvažnije, vlada koristi neka od svojih uvezenih sredstava za nadzor kako bi na oku držala Ahmeda Mansoora, istaknutog aktivistu koji je u pritvoru od marta.

No, obavještajni dužnosnici i bivši instruktori, sugovornici FP-a, kazali su kako je obuka usmjerena na strane prijetnje, a ne političke protivnike, te na usvajanje obavještajnih vještina, a ne planiranje operacija. "Nikad nisam vidio da primjenjuju sposobnosti koje još uvijek razvijaju ... kako bi zaštitili režim", kazao je jedan izvor.

"Njihova odnos prema ljudskim pravima je problematičan, ali građanske slobode nisu definirane onako kako su ovdje", izjavio je Mark Lowenthal, vlasnik Akademije za tajnu službu i sigurnost, konsalting firme za obavještajnu službu koja savjetuje firme i vlade širom svijeta.

Lowenthal je bio pomoćni direktor za analizu i produkciju u CIA-i početkom 2000-ih. "Ideja da nam druge firme ili zemlje dođu tražiti pomoć nije nova ... to se događa već odavno", rekao je. "Obavještajne službe surađuju."

Suradnja na području tajne službe možda nije nova, ali korištenje privatnih pružalaca usluga koji nude obuku je i dalje relativno nov fenomen, koji mnoge ne čini najsretnijim.

Američki obavještajci koji rade u UAE-u uglavnom su izbjegavali izravan kontakt sa Sanchezom ili njegovom firmom, naglasio je bivši policajac.

Oni žele izbjeći dojam „neumjesnosti“ rada s njim, uprkos činjenici da su CIA i država direktno inovolvirane u izdavanju dozvola za izvoz.

Čak iako CIA-ini uposlenici nemaju direktan kontakt sa Sanchezom, čini se da ni agencija nema problem s njegovim radom. Prema navodima triju izvora, CIA-in šef u Abu Dhabiju bio je jako dobro upoznat sa Sanchezovom misijom – zapravo, njegova supruga je jedno vrijeme radila za Sancheza.

CIA je odbila komentirati navode.

Ambasada UAE-a u Washingtonu nije odgovorila na višestruke molbe za komentar na bilo koje od pitanja u vezi sa američkim pružaocima obavještajnih usluga. Email poslan press službi vladi UAE-a ostao je neodgovoren.

No, možda se u UAE-u više ne trebaju brinuti o Sanchezu jer bi se uskoro mogao penzionirati ili se povući nakon internih razmirica, navodi više izvora.

Posljednjih mjeseci došlo je do velikog broja odlazaka zbog razmirica u redovima vodstva; programu nedostaje instruktora. "U pitanju su ogromna ega i loš menadžment", rekao je jedan bivši zaposlenik. Dok je Sanchez privukao mnogo bivših visokorangiranih dužnosnika, uključujući neke bivše šefove CIA-e, mnogi od njih se nisu zadržali.

Jedan od najvećih razloga velikog broja odlazaka, izjavili su izvori za FP, bio je još jedan bivši američki obavještajac kojeg je Sanchez angažirao i zadužio za operacije. Kako navode dva izvora, dužnosnik je redovno otpuštao instruktore i stvorio nezdravo radno okruženje. Taj dužnosnik nije odgovorio na molbu da prokomentira.

Firma koja plaća račune i koja je zadužena za ugovor o obavještajnoj obuci se od tada dvaput promijenila, kako navode dva bivša zaposlenika i jedan izvor s poznavanjem regije.

Firma iz Emirata LUAA LLC, koju je vodio bivši dužnosnik britanske specijalne vazduhoplovne službe, preuzela je posao prošlog proljeća. Treća Firma iz Emirata, podružnica firme DarkMatter, koja radi za vladu UAE-a na poslovima cyber sigurnosti i tajne službe, sada je itekako involvirana.

LUAA-ino vlasništvo učinilo je da se neki instruktori osjećaju neugodno. Budući da je LUAA firma iz Emirata, američki zaposlenici nisu bili sigurni da li bi to moglo zakomplicirati njihovu mogućnost zadržavanja sigurnosne provjere.

U međuvremenu, program obuke za obavještajnu službu i dalje se mijenja. Prema dvama izvorima, CAGN Global i Sanchez više nisu prijateljski raspoloženi nakon spora s emiratskim dužnosnicima, a DarkMatter, koji je pod istragom FBI-a, sada je zadužen. DarkMatter je odbio komentirati svoje tekuće operacije, no objasnio je da su države i firme koje traže "profesionalnu cyber sigurnost i obavještajnu sposobnost dobra poslovna prilika" za firmu.

Što se tiče Amerikanaca koji su pomogli formirati obavještajne operacije UAE-a, uvijek postoji sljedeći program. Dva su izvora istaknula da je stopiran dugogodišnji napor da se Saudijskoj Arabiji donese sličan program obučavanja.

(TBT, Foreign Affairs, Prevela Jasmina Drljević)