AFRIČKA NOGOMETNA LEGENDA FAVORIT: George Waeh bi mogao postati predsednik Liberije

27.12.2017. u 23:27

GLOBAL

Ukoliko pobjedi, postavit će za potpredsjednicu Jewel Cianeh Howard Taylor

 

FOTO: Waeh (Profimedia)

Građani Liberije danas glasaju u drugom krugu predsjedničkih izbora, a u trci su fudbalska legenda George Waeh i aktuelni potpredsjednik zemlje Joseph Boakaij.

Oni bi na mjestu predsjednika trebalo da naslijede Ellen Johnson-Sirleaf, prvu ženu predsjednicu jedne afričke zemlje

Biračka mjesta otvorena su u 08.00, a oko 2,1 milion birača imaće priliku da glasa do 18.00.

U prvom krugu održanom 10. oktobra, Waeh je osvojio 38,4 odsto glasova a Boakai 28,8 odsto. Podrška bivšem fudbaleru opala je sa 88,2 na 74,9 odsto između dva kruga, međutim on i dalje važi za favorita.

Waeh je ispisao historiju kao prvi Afrikanac koji je postao najbolji fudbaler na planeti. Bivši centarfor, koji je u bogatoj karijeri nastupao za Monako, PSG, Milan, Cehlsie, Mancester city, Marsej u politici je od 2005. kada je osnovao svoju stranku. U prethodnom pokušaju, izgubio je trku za mjesto predsjednika. Ukoliko pobjedi, postavit će za potpredsednicu Jewel Howard Taylor. Njen politički život počeo je udajom za bivšeg ratnog lidera Charlsa Taylora, međutim izgradila je zavidnu političku reputaciju, piše AFP.

Liberiju, koja je 2016. ušla u recesiju, pogodila je i teška epidemija ebole.

Dosadašnja predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011, nije se mogla kandidirati poslije dva mandata i vlast će zvanično predati 22. januara pobjedniku drugog kruga.

 

(TBT, Agencije)