LORDE OTKAZALA KONCERT U IZRAELU Lorde: To je prava odluka u ovom trenutku

27.12.2017. u 04:20

KULTURA

Novozelandska pop pevačica Lorde otkazala je koncert u Izraelu planiran za 5. jun pošto se suočila s kritikama međunarodnog pokreta za bojkot, deinvestiranje i sankcije protiv Izraela

 

FOTO: Lorde  (epa/ENNIO LEANZA)

Ona je u saopćenju ocjenila da je to "prava odluka u ovom trenutku". Koncert je najavljen početkom decembra. Apelirano je da se odloži zbog odnosa Izraela prema ljudskim pravima.

Lorde se tako pridružila umjetnicima poput Rogera Watersa, Loryn Hill i Elvisa Costella koji bojkotiraju Izrael zbog odnosa prema Palestincima. Lorde je objasnila da je "bilo puno diskusija" o tome.

"Nisam isuviše ponosna da ne priznam da nisam donijela pravu odluku o tome", rekla je pjevačica o svojoj prvobitnoj odluci da održi koncert.

Otkazivanje su pozdravili su članovi pomenutog pokreta, a Palestinska kampanja za akademski i kulturni bojkot Izraela joj se na Twiteru zahvalio.

Ministarka kulture Izraela Miri Regev izrazila je nadu da će Lord preispitati svoju odluku.

"Očekujem da budete prava heroina poput naslova vašeg prvog albuma, istinski kulturni heroj, slobodna od bilo kakvih spoljnih i ako mogu da dodam zabludnih političkih obzira", saopćila je Regev.

Izraelski promoter koncerta je na otkazivanje odgovorio: "Opraštamo joj".

 

(TBT)