SMATRANI SU PRLJAVIM I SMRDLJIVIM STRANCIMA Franjo: Izbjeglice danas bježe iz svojih domova kao Josip i Marija pred Kristovo rođenje

25.12.2017. u 16:00

RELIGIJA

Isus u "svojem siromaštvu i poniznosti objavljuje i pokazuje da su istinska snaga i autentična sloboda iskazani u poštivanju i pomaganju slabima i ranjivima", rekao je papa Franjo.

 

Foto: Franjo (FAH)

Današnje izbjeglice bježe iz svojih domova isto kao Josip i Marija pred Kristovo rođenje, rekao je papa Franjo u nedjelju u misi na Badnju večer u bazilici Svetog Petra, prenose agencije.

Papa je na svoj peti Božić u svojstvu čelnike zajednice 1,2 milijarde katolika u svijetu, u bazilici Svetog Petra predvodio misu za oko 10.000 ljudi dok su je još mnogi pratili s trga ispred crkve.

"Toliko je koraka skriveno u koracima Josipa i Marije. Vidimo tragove cijelih obitelji primoranih otići na današnji dan", rekao je Papa u homiliji.

"U mnogim je slučajevima odlazak ispunjen nadom, nadom u budućnost, no za mnoge druge taj odlazak može imati samo jedno ime: preživljavanje", dodao je.

Isus u "svojem siromaštvu i poniznosti objavljuje i pokazuje da su istinska snaga i autentična sloboda iskazani u poštivanju i pomaganju slabima i ranjivima", rekao je papa Franjo.

I pastiri za koje Biblija kaže da su prvi vidjeli dijete Isusa bili su "primorani živjeti na rubovima društva" i smatrani su prljavim i smrdljivim strancima, rekao je. "Sve u vezi s njima izazivalo je nepovjerenje. Oni su bili muškarci i žene koje je trebalo držati dalje, kojih se trebalo bojati."

Papa je po tradiciji u crkvu Svetog Petra ušao nešto prije 21,30 sati držeći srebrni papinski štap s križem i predvodeći procesiju kardinala i drugih vodećih prelata. Prije mise je Papa podignuo pokrivač koji je prekrivao lik Isusa Krista, a 11-ro djece iz Europe, Azije, Afrike i Južne Amerike položilo je cvijeće kod oltara.

Na kraju službe Papa treba podići lutku Isusa i u pratnji djece položiti je u jaslice u bazilici.

 

(TBT, Agencije)