SVJETSKI EKSKLUZIV - SKUPA ŠPIJUNSKA ŠKOLA SA ZAPADA (I): UAE plaća bivšim CIA-inim dužnosnicima gradnju špijunskog carstva u Zaljevu

29.12.2017. u 23:57

ANALITIKA

Angažirali su Amerikance da profesionaliziraju njihovu obavještajnu službu. Ali koliko daleko mogu ići bivši američki špijuni?

 

FOTO:  Ilustracija (TAYLOR CALLERY)

Nedaleko od sjeveroistočne luke Zayed u Abu Dhabiju, u tipičnoj modernoj zaljevskoj vili s elegantnim bazenom s jedne strane, zapadnjaci podučavaju Emiraćane vještinama moderne špijunaže.

Dan počinje s osnovama: seminar u nedjelju ujutro pod nazivom "Šta je tajna služba?" U četvrtak regruti uče kako djelovati u timovima za nadzor od četiri do šest ljudi. Tokom prve sedmice kreću s vježbama lova koje su namijenjene usavršavanju njihovih vještina rješavanja problema. Sljedeće sedmice se ide dalje – učenici se obučavaju stvaranju novih identiteta kojim će se koristiti na gala večerama s diplomatama, podučavaju se pripremanju doušnika i gledaju inserte o regrutiranju libijskih izvora.

Regruti također treniraju na drugom mjestu zvanom "Akademija" 30-ak minuta van centra Abu Dhabija – tu su streljane, kasarne i održavaju se časovi vožnje – poput CIA-ine "Farme" u Camp Pearyju, trening poligonu smještenom u jugoistočnoj Virginiji.

Detalji treninga sadržani su u službenom rasporedu kursa kojeg je FP pregledao, a opisali su ga bivši američki obavještajni službenici koji učestvuju u projektu. Sadržaji i kurs dio su nastojanja UAE da stvore profesionalan obavještajni kadar po uzoru na onaj sa Zapada.

Bivše CIA-ine i vladine dužnosnike u ovu zaljevsku zemlju privuklo je obećanje zanimljivog posla i, možda još važnije, unosnog.

"Novac je fantastičan", izjavio je jedan bivši zaposlenik za FP. "Dnevno $1000 – mogli ste živjeti u vili ili u hotelu s pet zvjezdica u Abu Dhabiju."

Ključna ličnost iza ove rastuće operacije obuke je, prema više izvora, Larry Sanchez, bivši službenik obavještajne službe koji je pomogao pokrenuti kontroverzno partnerstvo između CIA-e i policijske uprave New Yorka a koja je pokušala prekinuti radikalizaciju potencijalnih terorista praćenjem ljudi –od kojih su mnogi muslimani – u džamijama, knjižarama i drugim mjestima širom New Yorka. Sanchez, veteran CIA-inih tajnih službi, već šest godina radi za princa Abu Dhabija u Emiratima na gradnji velikih dijelova obavještajnih službi iz temelja, šest izvora upoznatih s temom kazalo je za FP.

Ali Sanchez je samo jedan od mnogih bivših sigurnosnih stručnjaka sa Zapada koji je došao u Zaljev kako bi pružio obuku iz ove oblasti. Erik Prince, osnivač Blackwatera, doselio se u UAE kako bi formirao bataljon stranih vojnika u službi princu, a detalje je otkrio New York Times 2011. I Richard Clarke, bivši ekspert za borbu protiv terorizma, također je dugogodišnji savjetnik princa Abu Dhabija kao izvršni direktor firme za upravljanje rizikom.

Oslanjanje Emirata na strance prilikom formiranja svojih sigurnosnuh institucija nije novost, ali ova zaljevska država obično pokušava zadržati detalje te pomoći van oka javnosti, a kada su u pitanju početne obuke o obavještajnim operacijama, detalji su se čuvali u posebnoj tajnosti. Ipak, korištenje usluga bivših zaposlenika obavještajne službe SAD-a za stvaranje kapaciteta špijuniranja još uvijek je na novom teritoriju.

Sanchezova uloga u obezbjeđivanju nacrta za obavještajnu operaciju UAE-a, i to iz temelja, pokazuje koliko su daleko privatni poduzetnici otišli u pružanju vještina stečenih višedecenijskim radom u američkoj vojnoj i obavještajnoj zajednici. Takva vrsta posla sada također podiže pravna pitanja jer se američka vlada bori za odlučivanje o tome kako će zakoni postupati sa visokoobrazovanim obavještajnim dužnosnicima koji svoje sposobnosti prodaju u inozemstvu.

Sanchez je odbio komentirati opsežan popis pitanja FP-a.

Šestero bivših obavještajnih funkcionera i pružalaca usluga opisali su operaciju obuke FP-u, ali su zatražili anonimnost radi pojašnjavanja osjetljivih obavještajnih operacija te zaštite prijatelja i suradnika koji još uvijek rade u UAE-u te zaštite njihovog budućeg zapošljavanja.

Dvojica sugovornika izrazila su zabrinutost oko toga da li je firma imala odgovarajuće međunarodne dozvole za napredni trening, posebno kada su na scenu stigli i drugi instruktori iz inozemstva.

Zaposlenike je još više brinulo što se DarkMatter, vladina firma UAE, sada uključena u poslove oko sklapanja ugovora, trenutno nalazi pod istragom FBI-a.

FBI je izjavio za FP da ne komentira tekuće istrage.

Iako su bivši zaposlenici imali niz različitih stavova o tome da li je trening efikasan, zakonit i u interesu SAD-a, svi su se složili da se vjerovatno radi o jedinstvenom primjeru da privatni pružaoci usluga formiraju stranu obavještajnu službu.

"San", kako je pojasnio jedan izvor, bio je pomoći UAE-u da stvori vlastitu CIA-u.

Put Larryja Sancheza iz sjedišta CIA-e u Langleyju, Virginiji, u Abu Dhabi išao je preko New Yorka. Tokom svoje karijere u CIA-i, Sanchez je radio kao tajni operativac u drugim agencijama ili organizacijama. No, 2002. godine, nedugo nakon terorističkih napada 9/11, George Tenet, tadašnji direktor centralne obavještajne službe, poslao je Sancheza da radi u New Yorku sa Davidom Cohenom, zamjenikom komesara tajne službe u NYPD-u.

Već je postojala neformalna veza između CIA-e i NYPD-a: Cohen je bio i bivši zamjenik direktora operacija u agenciji. U New Yorku, Sanchez je policiji  obezbijedio tajne informacije o al Qaedi. NYPD je, pak, poslao oficire da se infiltriraju džamije i muslimanske zajednice, kao i ostala potencijalno "radikalizirajuća" mjesta koja su naveli doušnici. Cilj je bio spriječiti drugi napad poput  9/11.

Dok je Sanchez bio u NYPD-u, odjel je također imao sveobuhvatniji – i neobičan – odnos s UAE-om. 2008. NYPD i vlada UAE-a potpisali su sporazum o razmjeni obavještajnih podataka, a njujorška policija uspostavila je ispostavu u Abu Dhabiju. UAE su također 2012. uplatili milion dolara Fondaciji njujorške policije za njenu obavještajnu službu, osiguravajući sredstva da "NYPD može rasporediti detektive širom svijeta da rade s lokalnom policijom na slučajevima povezanim s terorizmom".

Tokom svog mandata u NYPD-u, Sanchez je razvio "kontinuirani odnos" s visokim dužnosnicima Emirata, uključujući šeika bin Zayeda Al Nahyana, vladara Abu Dhabija, kako navodi izvor, bivši policijski službenik.

Emiraćanima je "svijet tajne službe" bio sasvim nepoznat, objasnio je izvor, a Sanchez je otišao njima i rekao: "'Slušajte, neću biti poput nekih drugih američkih subjekata koji dođu avionom i onda se vrate, ja ću biti ovdje za vas sve vrijeme. Nazovite me u 3 ujutro, tu sam.'... Osvojio ih je svojom odanosti njima."

Dok je Sanchez gradio svoj odnos s UAE-om, njegov rad kod kuće se našao pod detaljnom istragom. Opća istraga koju je CIA-in inspektor sproveo nad njenim dužnosnicima u NYPD-u nije otkrila nikakvo kršenje zakona, ali je zaključila da blizak odnos između najviše državne agencije za špijuniranje i lokalne policijske uprave narušava povjerenje javnosti.

Objava je dovela do velikih prigovora iz organizacija za ljudska prava zbog narušavanja privatnosti nakon 11. septembra. CIA je tvrdila da njezina podrška nije bila zasnovana na špijuniranju Amerikanaca, ali borci za građanska prava nisu se složili.

"CIA nema ovlast da se upušta u praćenje javnosti", kazao je za Times Ginger McCall, tadašnji direktor Centra za informacije o elektronskoj privatnosti.

Dok se prašina slegla i CIA odlučila okončati svoj program u NYPD-u, Sanchez je već krenuo prema Bliskom istoku.

Kad su srušeni Blizanci u New Yorku 2001., UAE se našao pod teretom odgovornosti zbog međunarodnog terorizma. Zaljevska nacija nesvjesno je poslužila kao tranzit terorista, a dvojica otmičara bili su Emiraćani. Napadi su bila prekretnica za UAE, kazao je Jon Alterman, direktor Programa za Bliski istok u Centru za strateške i međunarodne studije.

"To ih je potaknulo da rade niz stvari koje uključuju vjerske organizacije unutar UAE, ali i na širem frontu nacionalne sigurnosti ", izjavio je za FP. "Uvijek je postojala zabrinutost za nacionalnu sigurnost, ali mislim da je mnogo toga kulminiralo nakon 9/11".

UAE su željeli izgraditi svoju obavještajnu infrastrukturu, a za pomoć su se obratili Zapadu. Emiratski dužnosnici su oduvijek nastojali što bolje replicirati zapadne sigurnosne strukture. Prilikom  formuliranja strategije odbrane, UAE su u obzir uzeli Australiju, UK, SAD i druge zapadne zemlje.

Međutim, nedostatak tog pristupa je što su UAE kupili strategije sklopivši ih nevješto i često bez centralne vizije i plana, kako navode oni koji su upoznati s njihovim radom.

Tokom Sanchezovog boravka u UAE-u, znatno je rasla zapadna prisutnost u obavještajnoj obuci. Tamo su također djelovali australski i britanski vojni obavještajni veterani. Ali Sanchez se okoristio svojim ličnim odnosom s vladajućom porodicom ojačanim tokom godina njegovog rada na borbi protiv terorizma u New Yorku.

Američka vlada je također povremeno izravno pomagala. U 2010. i 2011. godini, dok su Iranci gradili svoje kapacitete za cyber napade, dužnosnici američke vlade i radnici preduzeća za pružanje usluga odbrane otputovali su u UAE i pružili obuku iz digitalne sigurnosti i operacija cyber napada. Američka vlada je uglavnom prihvatila napore ove zaljevske zemlje da stori vlastiti kadar uz pomoć SAD-a, ali su visoki dužnosnici podvukli granicu američkim državljanima oko sudjelovanja u cyber operacijama, tj. pokretanju cyber napada.

Krajem 2011. savjetnici američke vlade i pružaoci usluga odbrane pomogli su uspostaviti agenciju u UAE-u istovjetnu američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji čije je ime promijenjeno u Nacionalnu upravu za elektronsku sigurnost, sada poznatu kao Nacionalna služba elektronskog izviđanja. SAD su sudjelovale u svemu, od pomaganja pri odabiru sigurnog mjesta s pristupom električnoj energiji i mogućnostima za optički internet do određivanja koje će zgrade biti javne a koje tajne, kako stoji u dokumentima i slajdovima u posjedu FP-a koje je ustupio bivši obavještajac.

U isto vrijeme, Sanchez i njegov tim stigli su i počeli podučavati tehnikama za domaći nadzor. Kao predsjednik firme CAGN Global Ltd., sa sjedištem u Baltimoreu, Sanchez je počeo formirati tim od uglavnom bivših policajaca, penzioniranih obavještajaca sa Zapada i bivših vojnika kako bi podučio Emiraćane špijunaži i paravojnim operacijama.

(Slijedi nastavak)

(TBT, Foreign Affairs, Prevela Jasmina Drljević