ZAŠTO JE NEMOGUĆE ZAUSTAVITI STARENJE? To je nešto što moramo prihvatiti!

25.12.2017. u 11:14

NAUKA

Kreme, lijekovi, vremenske mašine, eliksiri mladosti... Zbog čega ništa ne može spriječiti proces starenja?

FOTO: Ilustracija (Profimedia)

Najnovije istraživanje sa Univerziteta u Arizoni pokazuje da je matematički nemoguće zaustaviti starenje kod svih višećelijskih organizama, kako tvrdi Joanna Masel, profesorka ekologije i evolucione biologije sa Univerziteta u Arizoni i autorka istraživanja.

Istraživanje koje sa matematičke strane posmatra starenje, objavljeno je nedavno u prestižnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. U njemu profesorica Masel i njen asistent Pol Nelson pobijaju tvrdnje jednog dijela stručne javnosti da je starenje moguće zaustaviti kada među organizmima postoji proces prirodne selekcije. Jedan način da se ovo desi je da se iskoristi konkurencija između ćelija kako bi se eliminirale one trome, lijenje ćelije, koje loše funkcioniraju i koje se povezuju sa starenjem, pri čemu bi ostale ćelije bile netaknute. Masel i Nelson smatraju da takvo rješenje, ipak, nije nimalo jednostavno.

Oni objašnjavaju da se dvije ključne stvari dešavaju na nivou ćelija svakog organizma kada on počne stariti. Prvo, ćelije se usporavaju i počinju gubiti funkcije, pa tako na primjer sijedimo zato što ćelije kose prestaju da stvaraju pigment. Drugo, neke ćelije povećavaju stopu rasta, što može dovesti do stvaranja ćelija raka. Kako starimo, tako i naš organizam ima tendenciju da stvara ćelije raka u tijelu, čak i ako nejmamo nikakve simptome bolesti.

Masel i Nelson objašnjavaju da čak i kada bi proces prirodne selekcije bio savršen i dalje bismo starili zato što ćelije raka prilikom tog takmičenja među ćelijama varaju. Iako većina ćelija tokom godina počne polako gubiti funkcije i prestane sa rastom, ima i onih ćelija koje rastu kao „lude“, kaže Nelson. Upravo zato nemoguće je usavršiti proces selekcije. Oslobađanje od tromih ćelija koje gube funkciju dovelo bi do razmnožavanja ćelija raka, a usporavanje ćelija raka omogućilo bi akumuliranje tromih ćelija.

Masel i Nelson su došli do matematičkog rješenja koje pokazuje da je nemoguće riješiti oba problema i u isto vrijeme se riješiti i tromih i ćelija raka i to je, prema Nelsonovim rečima, nešto što moramo  prihvatiti ako hoćemo biti višećelijski organizmi.

 

(TBT, N.G.)