PRIJE BREGE DŽONI JE SVIRAO SEVDAH Bregović: Kad god imam koncert, imam osećaj da Štulić dođe, ali da se ne javi

25.12.2017. u 02:33

LIFE STYLE

"Šteta, Štulić je bio nešto dobro ovde. Imali smo osjećaj da je Jugoslavija veća zato što je on tu, jer je neke stvari postavio kao kriterijume," izjvaio je Bregović

 

FOTO: Bregović (Profimedia)

Džoni Štulić se retko oglašava. Tek po neki njegov intervju se pojavio u prethodne dvije decenije.

U jednom takvom, u proljeće ove godine, za "Novosti", Štulić je pričajući kako on nije roker nego bitnik, govorio o Goranu Bregoviću.

"Nema uopće dobrih autora. Kada sam počinjao, bili su samo pjevači, a kompozitora je bilo malo, kao i sada.

Možda Bregović i Dedić, a ja sam bio prvi kompozitor koji je stvarao svoju muziku. Poludim kada vidim ove 'Wikipedie' koje pišu smokvari. Prosto uvrjedljivo. Jedini sam kod nas imao program od svojih pjesama, dok su pola repertoara na koncertu "Bijelog dugmeta" bile tuđe pjesme, kao Yesterday na primer. Prvi sam kod nas krenuo sa svojim kompozicijama", rekao je tada Džoni Štulić.

To, doduše, nije bilo jedino spominjanje Gorana Bregovića i Bijelog dugmeta. Poručio je i da je prvi na Balkanu svirao sevdah, "prije Bregovića i svih ostalih".

"Pjevao sam 'Dajanu' od Paula Enke, ali sa domaćom tekstom 'O dajana, volim te, skini gaće molim te, da ti vidim...'. Nisam znao šta to znači, ali sam pjevao sa pet godina

Brega se nije protegnuo do 15. godine, ali zato u muzici kasni čitavu deceniju za mnom. Ja sam skroz na bitu, a on je sredina puta u kompoziciji. Počeo je komponirati 1970, a ja to radim od 1963. Ja sam takozvana eolska struja, bitnička. To je za Bregu špansko selo", ispričao je Džoni Štulić.

A Goran Bregović je u intervjuu za Blic govorio o Džoniju Štuliću.

"To je neobjašnjivo i mislim da je šteta. Šteta, on je bio nešto dobro ovdje. Imali smo osjećaj da je Jugoslavija veća zato što je on tu, jer je neke stvari postavio kao kriterijume", kaže Bregović dodajući da ga nije vidio otkako je otišao.

"Ali kad god imam koncert u Amsterdamu, imam osjećaj da on dođe, ali da se ne javi Ne znam zašto. A on je jedan od rijetkih ljudi se estrade za koje mi je drago što sam ih sreo. Takvi su na estradi rijetki i žao mi je da ga danas nema."

 

(TBT)