„DNO DNA“ Balašević: Ko se to prepoznao u 'majmunu', 'najvećim protuvama' i 'smradovima sa farme'?

25.12.2017. u 02:33

KULTURA

Balašević Kaže da su ljudi odavno odustali od toga da govore šta misle, a sada i od toga da uopće misle

 

FOTO: Kultura (YouTube printscreen)

Kantautor Đorđe Balašević izjavio je da neće izvoditi pjesmu "Dno dna" u zemljama u kojima je formalno stranac, nakon što je proglašena "malo preoštrom", jer ne želi biti optužen da ugrožava ustavni poredak i slično.

Balašević je u intervjuu za "Večernji list" pred zagrebački koncert reagirao na odluku da njegova pjesma ne bude emitirana, pitajući se ko se to prepoznao u pjesmi koja govori uopćeno o "smradovima sa farme", "najvećim protuvama". On priznao je da ga je to dosta razočaralo.

"Kad bi ranije neko iz porodice osluškivao šta novo sviruckam, obično bih istog momenta prekidao govoreći: 'Čut ćeš već, biće na radiju', ali izgleda da im je sad sigurnije da prvo odu na YouTube. Nešto se dogodilo sa ljudima, zapravo, ništa se nije dogodilo sa ljudima, još uvijek su ponižavajuće isprepadani. Dovršio sam dvije davno započete pjesme, 'O mati' i 'Dno dna', ali ne znam više da li nam to baš trebalo? Stvorila se cijela gužva oko ove druge i nije mi jasno zašto je sad mene sramota što mi se jedan za drugim javljaju urednici radio-stanica, redom se izvinjavajući što je ne smiju pustiti u program jer je 'malo preoštra'. Pa da napravim onda za vas neku tuplju? Ali, kad neku u mojim godinama dozvoli sebi da se razočara to je zabrinjavajuće, to čak treba i zakonski sankcionirati. Ali stvarno mi je potpuno jadno potcjenjivanje u stilu: 'a pjesma je inače fenomenalna, ti si naša svjetlost, glas razuma, oduvijek si imao hrabrost', blabla...kao i to što se od '93. i 'Putuj Evropo', mnogi očigledno se nisu ni pomjerili. A, kad se četvrt vijeka ne pomjeriš, onda si prije spomenik nego čovjek i to Spomenik Neznanom Mišu, nebitan čak i golubovima u nuždi...Samo su promjenili koga će se bojati, davno su odustali od toga da govore ono što misle, a polahko odustaju i od toga da misle."

Balašević kaže da je mnogima "škakljivo" to što su se neki prepoznali u pjesmi.

"Ma ko se prepoznao, da mi je znati, kad se u pjesmi spominju samo uopćeno 'najveće protuve', 'smradovi sa farme', 'majmuni koje smo prizvali', 'krezubi sa zastavama' i 'opsenar, tačka, kom.' I šta je sad tužnije? Što se neko iz cuga prepoznao u 'majmunu' ili što neko drugi drhti da 'prepoznati majmun' tek tako može da mu ukine program zbog nečije pjesme puštene u program? Mislio sam da je to lokalna tema, ali komentari su zaštrašujuće regionalni. Ali, bez brige, nisam ni planirao da je izvodim u državama u kojima sam formalni stranac, samo mi još fale optužbe da ugrožavam ustavni poredak i slično."

 

(TBT)