TAKO GOVORI KRŠĆANSKI FUNDAMENTALIST Orban: Pred Evropom je povijesna zadaća - moramo braniti kršćansku kulturu

25.12.2017. u 02:33

EVROPA

„Evropljani smatraju kršćansku kulturu izvorom njihovog ponosa i snage, a kršćanska kultura definira njihove svakodnevne vrijednosti“, rekao je Orban.

 

FOTO: Orban (FAH)

Ove godine je pred evropskim zemljama povijesna zadaća obrane kršćanske kulture, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru za list Magyar Idok objavljenom u subotu, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Mađari imaju sva prava sebe vidjeti kao kršćansku naciju, rekao je Orban i dodao da je "činjenica da smo kršćani i naša živa vjera održali su nas u središtu Evrope više od hiljadu godina".

Mnogi nas pokušavaju kritizirati kada čuju da ljudi koji se izjašnjavaju kao kršćani ne puštaju ljude iz drugih dijelova da imigriraju u Evropu, no Kristova zapovijed "voli bližnjega kao sebe" znači i "obvezati se i čuvati sve što jesmo",  ustvrdio je Orban.

Evropljani smatraju kršćansku kulturu izvorom njihovog ponosa i snage, a kršćanska kultura definira njihove svakodnevne vrijednosti, rekao je Orban.

"Ona definira naše viđenje prirode pravde i nepravde, odnosa između muškarca i žene, obitelji, uspjeha, rada i časti", nastavio je.

Bez obzira idemo li u crkvu "ne želimo da moramo slaviti Božić iza navučenih zavjesa kao ne bi povrijedili nečije osjećaje", rekao je Orban. "Ne želimo da se Božićni sajmovi preimenuju, i sigurno ih ne želimo staviti iza betonskih prepreka. Ne želimo našoj djeci uskratiti radost Svetog Nikole i tradicija darivanja".

 

(TBT, Agencije)