SUKOB ISLAMSKIH NACIONALIZAMA: Kako je 'Retweet' Bin Zayeda izazvao tursko-emiratsku krizu

25.12.2017. u 02:33

ANALITIKA

Kriza je započela nakon što je emiratski ministar prenio tweet o spornom historijskom novodu iz prošlosti Turske

 

FOTO: Fahreddin-paša (Reuters – Arhiva)

Poput snježne grude koja postaje sve veća i veća, tako raste i kriza između Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, nakon što je ministar vanjskih poslova UAE-a Abdullah bin Zayed retweetovao post koji se smatra uvredom za Turke i predsjednika Reccepa Tayyipa Erdogana.

Kriza je započela nakon što je emiratski ministar prenio tweet kojeg je stomatolog iračkog porijekla nastanjen u Njemačkoj Ali al-Iraqi objavio na svom nalogu na Twitteru. U toj objavi se Fahreddin-paša, osmanlijski vojni upravnik Medine (1916.-1919.), optužuje za krađu imovine stanovnika Medine, otmice i protjerivanje medinskog stanovništva u Levant i Istanbul, koje su slali na put poznat kao '' Safar Barlik'' (masovna deportacija). Također se iznose i tvrdnje da su Turci ukrali većinu rukopisa iz biblioteke Al-Mahmudiyah i poslali ih u Tursku.

Doktor Al-Iraki je nakon ovih riječi komentirao da su to ''Erdoganovi preci i njihova prošlost s arapskim muslimanima''. Međutim, pažnja se usmjerila na ovaj tweet, koji je objavljen na računu čiji je broj pratitelja tada iznosio oko 19 hiljada, nakon što ga je prenio emiratski ministar na svom nalogu koji ima više od četiri miliona pratitelja.

Veliki broj korisnika ove mreže uključio se u interakciju s postom nakon Bin Zayedovog objavljivanja. Post je retweetovan 5.6 hiljada puta i dobio je oko dvije hiljade komentara.

Turski tigar

Na web sajtovima se ponovo pojavljuju polemike oko tog historijskog razdoblja. Arapski i turski portali objavili su informacije u kojima se navodi da je posljednji osmanlijski upravnik Medine Fahreddin-paša, koji je dobio nadimke ''Pustinjski tigar'' ili ''Turski tigar'', kako su ga nazvali Britanci, bio poznat po svojim herojstvima i odbrani Medine kada se grad našao pod opsadom arapskih plemena koja su surađivala s Britancima. 

Prema turskim izvorima, Fahreddin-paša je vodio vojne operacije, u kojima se suprotstavljao agresiji koju je Britanija vršila na Arapski poluotok uz pomoć pojedinih arapskih plemena koja su imala britansku finansijsku podršku sve do pada Osmanskog carstva u ruke saveznika. Također je organizirao i transport brojnih rukopisa i svetih relikvija vozom iz Medine do Istanbula u strahu da ih Britanci ne unište ili zaplijene.

Objavljivanje tweeta s ovakvim sadržajem na nalogu emiratskog ministra izazvalo je bijes kod turskih zvaničnika koji su žestoko odgovorili na to.

Najžešći odgovor je došao od samog predsjednika Erdogana koji je tokom obraćanja na susretu s predstavnicima najnižih instanci vlasti u Turskoj u srijedu opisao osobu koja je objavila ovaj post kao ''jadnika''. Zanimljivo je da je predsjednik Erdogan sve vrijeme izbjegavao imenovati osobu kojoj je odgovorio na početku svog govora.

Nemojte prelaziti granice

Erdogan je poručio: ''Nećemo dozvoliti da nas napadaju oni koji ne poznaju diplomatske norme (...) Poručujemo onima koji optužuju nas i naše pretke: nemojte prelaziti granice, mi dobro znamo šta planirate.''

 

Erdogan je upitao: ''Dok je naš predak Fahreddin-paša branio časnu Medinu, odgovori nam gdje su bili tvoji preci, bezobrazniče, koji nas potvaraš.'' Naglasio je da su muslimani u zemljama Zaljeva i širom svijeta ''braća, ali da pojedini pokušavaju da nas napadnu i naude nam.''

Također je dodao: ''Mi vrlo dobro znamo s kim, gdje i šta rade oni koji su digli glas protiv tako velike ličnosti čija je odbrana Medine vrijedna divljenja. Otkrit ćemo sve kada dođe pravo vrijeme i mjesto za to".

Erdogan je branio i transport svetih relikvija iz Medine u Istanbul, te je rekao: ''Ima onih koji optužuju osmansku državu da je ukrala neke relikvije i prenijela ih u grad Istanbul. Nije to krađa, već odbrana i čuvanje tog amaneta.''

''Osmanska država je poslala amanete poslanika Muhammeda u Istanbul kako bi ih zaštitila i spriječila da budu prebačeni u evropske muzeje. Da to nije učinila, oni bi završili u evropskim državama'', rekao je.

Sramotan stav

Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika, izrazio je nezadovoljstvo zbog objave koju je prenio emiratski ministar vanjskih a koja vrijeđa Turke i predsjednika Erdogana, kako je to opisao.  

Kalin je u postu na svom Twitter nalogu objavio: ''Sramotno je da ministar vanjskih poslova Emirata objavi ovakav lažan i provokativan post kojim se želi naškoditi odnosima između Arapa i Turaka''.

Upitao je: ''Da li su napadi na predsjednika Erdogana novi trend, bez obzira na posljedice koje to povlači za sobom?''

Tweet je izazvao velike polemike na društvenoj mreži Twitter, gdje su saudijski i emiratski korisnici podržali njegov sadržaj, dok su ostali to smatrali ''falsificiranjem historije''.

Borba protiv mnogoboštva

Korisnici Twittera podržali su tursko premještanje mnogih svetih relikvija iz doba poslanika Muhammeda i njegovih prijatelja u Medini. Kažu da bi ih inače saudijske vlasti uništile da su ostale u Saudijskoj Arabiji u svom ratu kojeg vode protiv ''mnogoboštva'', ukazujući u ovom kontekstu na rušenje Poslanikove kuće koje su izvele saudijske vlasti.

Analitičari i posmatrači opisuju čin emiratskog ministra kao novu epizodu u krizi kroz koju prolaze tursko-emiratski odnosi.

Abdullah bin Zayed je izazvao osude turskih medija kada je tokom svoje posjete Armeniji u julu ove godine položio cvijeće na spomenik žrtvama armenskog genocida.

Mnogi korisnici društvenih mreža ponovo su objavljivali vijesti o emiratskim napadima na Tursku nakon što se Ankara usprotivila vojnom udaru aktualnog egipatskog predsjednika Abdel Fataha al-Sisija na svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Drugi su, pak, ukazali na vijesti koje je objavio katarski list Al Raya u julu da su Emirati bili umiješani u neuspjeli pokušaj vojnog udara na predsjednika Erdogana 2016. godine.  

List je tada rekao da je krunski princ Mohamed bin Zayed posjetio Dohu na čelu visoke delegacije, pet dana nakon pokušaja neuspjelog vojnog udara. Tom prilikom je tražio od katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al Thanija da posreduje kod Turske nakon što je otkrivena uloga Emirata u podršci grupi Fethullaha Gulena koji je optužen da stoji iza pokušaja prevrata. 

 

(TBT, Al Jazeera, Autor Mohamed al-Najjar)