NE ZNA NEKA ŠTA GA ČEKA: Ako Komšić i Lagumdžija budu SDP-ovi kandidati Čović će dobiti treći entitet!

24.12.2017. u 08:48

POLITIKA

Za sada je neizvjesno ko bi mogao biti SDP-ov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a najčešće se pominje ime dugogodišnjeg lidera te stranke Zlatka Lagumdžije.

 

FOTO: Nikšić, Lagumdžija (Al Jazeera)

„Za sada je neizvjesno ko bi mogao biti SDP-ov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a najčešće se pominje ime dugogodišnjeg lidera te stranke Zlatka Lagumdžije. Također, nije poznato da li će SDP podržati Željka Komšića, predsjednika Demokratske fronte, koji najavljuje ponovno uključenje u borbu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ili će imati vlastitog kandidata“, piše Slobodna Bosna i dodaje.

„Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, ovih dana je govoreći na stranačkoj tribini u Općini Stari grad najavio kako bi njegova stranka na izborima naredne godine mogla imati svoje kandidate za sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Podsjetimo, na izborima 2014. SDP BiH je imao samo kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Hadžiomerovića.

Za sada je neizvjesno ko bi mogao biti  SDP-ov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a najčešće se pominje ime dugogodišnjeg lidera te stranke Zlatka Lagumdžije. Također, nije poznato da li će SDP podržati Željka Komšića, predsjednika Demokratske fronte, koji najavljuje ponovno uključenje u borbu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ili će imati vlastitog kandidata.

Ako se SDP BiH odluči izaći na izbore sa kandidatom za srpskog člana Predsjedništva BiH (odnosno kandidatom iz Republike Srpske) onda je vrlo vjerovatno da bi to mogao biti Draško Aćimović, doskorašnji ambasador BiH u Belgiji, koji je prošlog mjeseca podnio ostavku na tu dužnost kako bi se mogao politički angažirati u SDP-u. Aćimović, biznismen koji je godinama živio i poslovao u inozemstvu, na ambasadorsku funkciju je postavljen od člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, kao kadar Saveza za promjene.

Podsjetimo, Nermin Nikšić je prije izvjesnog vremena  najavio da će, kada je riječ o angažmanu SDP-a u Republici Srpskoj, "biti još iznenađenja". Jedno od najavljenih iznenađenja bio je i prelazak u SDP BiH Vojina Mijatovića, aktuelnog zamjenika ministra civilnih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Mijatović je na tu dužnost došao sa mjesta savjetnika Dragana Čavića. Prije tog bio je savjetnik premijera RS Aleksandra Džombića, gdje je prešao iz kabineta Nikole Špirića kojem je, također, bio savjetnik.

U političkim i medijskim krugovima u Banjoj Luci se posljednjih nedjelja špekulira imenima još nekih uglednih bivših i aktuelnih poltičara, diplomata, javnih i kulturnih radnika koji "naginju" prema SDP-u BiH. Najčešće se pominjao Igor Davidović, dugogodišnji ambasador Bosne i Hercegovine, pored ostalog i u Sjedinjenim Američkim Državama. Davidović, koji je važio za osobu blisku Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u, premda je on za sebe tvrdio da nije član ni jedne političke stranke. Donedavno je bio savjetnik Nedjeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske, ali je tu dužnost napustio bez obrazloženja.

Poznavaoci prilika u RS se slažu da bi izlazak SDP-ovog kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH znatno umanjio izglede kandidatu kojeg će predložiti opozicioni Savez za promjene. Pod tim se misli i da je akteulni član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na prošlim izborima pobijedio SNSD-ovu kandidatkinju Željku Cvijanović zahvaljujući glasovima Bošnjaka iz RS.

Opozicija u RS smatra da je upravo to bila tema nedavnog sastanka Nermina Nikšića i Milorada Dodika, kada je, kako se tvrdi, Nikšić  od predsjednika RS tražio da ne šikanira članove SDP-a u RS i omogući im nesmetane uvjete za politički rad. Kako sada stoje stvari, a to je i on više puta nagovijestio, Dodik će se na narednim izborima kandidirati za srpskog člana Predsjedništva BiH“.

 

(TBT,S.B.)