SIDRAN PJEVA BEOGRADU Sidran: Moji književni prijatelji – s rijetkim iznimkama - mene nisu izdali

24.12.2017. u 08:48

KULTURA

Nakon višegodišnje pauze, poznati bosansko-hercegovački pjesnik, prozaista i filmski scenarista Abdulah Sidran susreće se sa svojim čitaocima u Beogradu

 

FOTO: Sidran (RSE)

U okviru ciklusa „Poezija uživo“, koji priređuju Radio Beograd 2 i Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Sidran će u subotu imati svoje veče i sam govoriti svoje stihove, a Radio Beograd 2 će to direktno prenositi.

Sjajni scenaristički opus, posebno scenariji za kultne filmove Emira Kusturice „Otac na službenom putu“ i „Sjećaš li se Doli Bel“, pomalo je u stranu gurnuo činjenicu da je Abdulah Sidran izvanredan i plodan pjesnik, koji je objavio 15 knjiga poezije, ali i knjigu autobiografske proze „Otkup sirove kože“.

Zahvaljujući na pozivu da predstavi antologijski presjek svoje poezije po sopstvenom izboru, Sidran je rekao:

„Radi se o ogromnom komplimentu koji je meni time dodijeljen i ja se pomalo sramim. Sramim se pogotovo u odnosu na činjenicu što je znam ono što vi ne znate: da je kataklizma kroz koju je Bosna prošla od 1991. do 1996. učinila da se erupcijski, strašno snažno, javilo mnogo izvanredno dobrih pjesnika, pred kojima se ja osjećam slabijim. Sad, nikakva poređenja u poeziji nisu moguća – zapravo su štetna i nepoželjna – ali, znam da u Sarajevu danas, u Bosni, postoji petnaest-dvadeset jako, jako dobrih pjesnika. Kao da je ta nesreća kolektivna, svenarodna, htjela u duhu da kompenzira sve ono što je tim narodima učinila u materijalnom i u mentalnom smislu“, kazao je Sidran.

Obrazlažući zašto je izbor pao na ovog poznatog bosanskohercegovačkog stvaraoca, Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2, koji će direktno prenositi Sidranovo poetsko veče, rekao je:

„On je pjesnik koji, za razliku od mnogih drugih pjesnika, ima u isto vrijeme i jednu osećajnost i duhovitost. Mislim da je to vrlo rijetka pojava kod pjesnika, naročito naših, koji su uglavnom skloni nekoj vrsti patetike, ali bez duhovitosti. Jedan od rijetkih koji su u isto vrijeme i senzibilni i zanimljivi i duhoviti je Abdulah Sidran.“

Uprkos tome što je ovaj prostor prošao kroz ratne strahote, nije sve uništeno - to što je bilo jugoslovensko zajedništvo u kulturnom prostoru uspjelo je da se sačuva, rekao je Sidran:

„Naše zemlje jesu razorene, razorena je njihova ekonomija, naša su društva uništena, ali ja sam vam svjedok da je preživjelo stotine prijateljstava koja su predratna – u kulturi, u književnosti. Moji književni prijatelji – s rijetkim iznimkama - mene nisu izdali nego se to što je bilo nekakvo jugoslavensko zajedništvo u kulturnom prostoru uspjelo sačuvati i obnavljati tamo gdje je bilo potonulo i nestalo. Vama je svima potpuno prirodno što je munjevito krenula razmjena u sub-kulturi, pa niko nikome nije prigovarao što idu na folk koncerte ovih i onih pjevača, ali se podozrivo gleda na pokušaje obnove saradnje u onome što mi radimo – dakle, u kulturi, poeziji, književnosti“, ukazao je Sidran.

Abdulah Sidran je dobitnik "Nagrade slobode" francuskog PEN centra, Zmajeve nagrade i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

 

U programskom ciklusu "Poezija uživo", koji se održava prvi put ove godine, istaknuti pjesnici jednom mjesečno, subotom uveče, govorit će svoje stihove u sali Kolarčeve zadužbine, uz direktan prijenos na Radio Beogradu 2.

 

(TBT, RSE)