PREDANI RUSOFIL Johnson: Postoji obilje dokaza o uplitanju Rusije u referendum o Brexitu

23.12.2017. u 12:52

GLOBAL

Johnson je rekao da je njegov posjet Moskvi prvi jednog britanskog šefa diplomacije u pet godina jer je "ovo teško vrijeme u odnosima između Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije"

 

 

FOTO: Johnson, Lavrov (AP)

"Odnosi između Rusije i Velike Britanije na jako su niskoj razini, ali ne na inicijativu Moskve", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa šefom britanske diplomacije Borisom Johnsonom, prenose ruski mediji. 

"Naši odnosi, tu nema nikakve tajne, nalaze se na vrlo niskoj razini, ne na našu inicijativu", istaknuo je Lavrov.

"Primijetili smo kako i vi, i naši drugi zapadni kolege imaju svoja stajališta o razlozima takve situacije i preferiraju te razloge javno iznositi. Мi bismo htjeli zajednička pitanja razmatrati izravno, ne preko mikrofona nego oči u oči", dodao je.

Trebaju jedni druge

Lavrov je također naglasio da Moskva i London trebaju jedni druge, ali da se odnosi moraju graditi na temelju ravnopravnosti. "Unatoč različitim stajalištima o nizu pitanja, mi moramo surađivati i mi smo za te spremni na temelju ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i težnje za pronalaženjem obostrano prihvatljivih dogovora", naglasio je dodavši kako smatra da je osnovna zadaća današnjeg sastanka odrediti konkretne korake za poboljšanje odnosa.

"Nadam se da ćemo danas moći ocijeniti situaciju u tim odnosima, uključujući zamrznuto stanje niza mehanizama bilateralne suradnje", kazao je izrazivši uvjerenost da je ovo prilika i za "analiziranje pozitivnih trendove koji se razvijaju u trgovinsko-gospodarskim odnosima".

Johnson izjavio da je rusofil

Britanski ministar vanjskih poslova Johnson kazao je da želi obnovu odnosa između dviju zemalja.  

"Ja sam predani rusofil", rekao je on Lavrovu na press konferenciji.

"Nema dvojbe da želim poboljšanje odnosa između naših naroda, ali to ne umanjuje poteškoće koje trenutačno imamo u odnosima", kazao je. "Moramo naporno raditi kakao bi riješili te poteškoće i krenuli naprijed".

Johnson je rekao da je njegov posjet Moskvi prvi jednog britanskog šefa diplomacije u pet godina jer je "ovo teško vrijeme u odnosima između Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije".

Rusko uplitanje u referendum o Brexitu nije uspjelo

Britanija i Rusija imaju različita stajališta o Ukrajini, kibernetičkim aktivnostima, Sjevernoj Koreji, LGBT zajednici, ali kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, dvije strane "moraju zajedno raditi", smatra Johnson.

Međutim, on je iskoristio priliku i za to da kaže ruskom kolegi da postoji "obilje dokaza" da se Moskva miješala u strane izbore te da pokušaji uplitanja u prošlogodišnji referendum o Brexitu nisu uspjeli.


(TBT. Agencije)