KRAJIŠNICI LETE U NEBO Novalić: Aerodrom u Bihaću nije predizborna priča

23.12.2017. u 16:52

BUSINESS

"Gledat ćemo da sve to završimo što prije, ukoliko to bude tako, aerodrom može biti gotov kroz tri godine", rekao je Sedić.

 

FOTO: Novalić (N1)

Mnogi su govorili da je priča o areodromu u Bihaću predizborna i da ćemo je brzo zaboraviti. Nismo zaboravili, kontinuirano izdvajamo sredstva za ovaj projekt, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas tokom posjete lokaciji gdje treba da počne izgradnja bihaćkog aerodroma.

"Ove godine u budžetu našla su se dva miliona KM za potrebe aerodroma i, kao što sam obećao, ista sredstva sadrži i budžet za narednu godinu. Osim toga, rebalansom budžeta osigurali smo još dodatnih 2,2 miliona KM", podsjetio je Novalić.

Rekao je da se završava konkursna procedura za izradu idejnog projekta, a da su procedure javnih nabavki za infrastrukturne radove već završene.

Dodao je da je u toku imenovanje nadzora tako da, kako je naveo, vrlo brzo će otpočeti radovi.

"Vjerujem da aerodrom Golubić ima budućnost i da će Bihać i čitav Unsko-sanski kanton imati od njega ogromne koristi. Krajina ima veliki turistički potencijal, uz bolju infrastrukturu može privući i značajne investicije u privredu", naglasio je Novalić.

Vršilac dužnosti direktora JP Aerodrom Bihać Elvedin Sedić izrazio je zadovoljstvo zbog podrške Vlade FBiH ovom projektu, odnosno  izgradnji aerodroma u Bihaću.

Sljedeći korak je, kaže, stvaranje finansijske konstrukcije završetka cjelokupnog projekta.

"Gledat ćemo da to završimo što prije, ukoliko to bude tako, aerodrom može biti gotov kroz tri godine", rekao je Sedić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je također izrazio zadovoljstvo što je Vlada FBiH dala podršku izgradnji bihaćkog aerodroma.

To je, smatra, omogućilo da ovaj projekt bude realna priča.

Novalić je prostor gdje će aerodrom biti građen obišao u okviru posjete Unsko-sanskom kantonu koja je počela u četvrtak. Ranije je posjetio Bihaćku pivovaru gdje je naglasio da Vlada FBiH daje podršku domaćoj proizvodnji i da to nema alternativu.

U ostatku dana planirana je posjeta Nacionalnom parku ''Una'' te preduzećima ''Alma Ras'' u Bosanskom Petrovcu i ''Prevent'' u Ključu.

 

(TBT,FENA)