HUMANITARNA KATASTROFA: Djeca u Jemenu umiru u tišini

22.12.2017. u 13:06

TEME

Na neonatološkom odjeljenju nema ni sapuna, a novorođene bebe moraju da dijele inkubatore


FOTO: (Profimedia)

Glad je oduvijek problem Jemena, ali je dvoipogodišnji rat koji bjesni tu zemlju doveo na ivicu gladi. Nema ni vode, a broj oboljelih od kolere rapidno raste.

U reportaži o Jemenu CNN navodi da se pred očima javnosti odvija najveća humanitarna katastrofa koja je zadesila neku zemlju u posljednjih nekoliko decenija. Slike koje stižu iz glavnog grada Jemena i bolnice u kojoj se liječe djeca najbolje odslikavaju razmjere katastrofe.

Najugroženija su djeca i to su pokazali brojni do sada objavljeni snimci na kojima su izgladnjela djeca, na ivici smrti.

Život u Jemenu je pun straha i neizvjesnosti, svakoga dana eksplodiraju bombe, meci pljušte sa svih strana i ubijaju civile, ali sve to nije glavni uzrok umiranja ljudi. To je humanitarna kriza, koja raste iz dana u dan i prijeti da Jemen pretvori u totalnu katastrofu.

Snimci najveće bolnice u glavnom gradu Jemena, ali i onoga što se nalazi ispred nje govore sve. Na vrelim temperaturama smeće i medicinski otpad su svuda i zaraza se širi. Ni unutar bolnice situacija nije ništa bolja. Nema klima-uređaja, higijenski uslovi su više nego diskutabilni i osoblje vapi bukvalno za svim sredstvima. Nema ni osnovnih antibiotika, navodi CNN.

Na neonatološkom odjeljenju nema ni sapuna, a novorođene bebe moraju da dijele inkubatore i tako od samog starta rizikuju da dobiju infekciju. Zalihe lijekova i sredstava i na tom odjeljenju su na izmaku.

"Mi svakoga dana upozoravamo na ovo, ali nas niko ne čuje", kazala je jedna doktorica pedijatrije.

Mnoga djeca ni ne stignu do bolnice jer je ona daleko od njih, nemaju novca za put koji je inače opasan zbog oružanih sukoba. Mnoga tako i umru u tišini, ležeći na prašnjavom podu, dok muhe lete oko njih.

Toliko su neuhranjena da nemaju snage da se kreću i toliko su mala da im se uzrast ne može pogoditi. Majke djece su neuhranjene također, jer nema ni hrane ni vode po selima, pa one gube i mlijeko, jedini izvor hrane za novorođenčad.

CNN podsjeća da je već oko tri miliona Jemenaca izbjeglo i nalazi se u prekrcatim izbjegličkim kampovima u kojima također postoji veliki problem sa higijenskim uslovima i širenjem infekcija. U tim kampovima ima hrane, ali niko nema novca da je kupi i to je ono što njihov život čini još težim.

Danas je Međunarodni komitet Crvenog krsta objavio podatke da je broj vjerovatnih slučajeva kolere u Jemenu dostigao milion, a da čak 80 odsto stanovništva nema hranu, čistu vodu, gorivo i pristup zdravstvu.

Jemen, jedna od najsiromašnijih arapskih zemalja, uvučena je u rat između Huti pobunjenika i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, prenosi Reuters. Kako se navodi, Ujedinjene nacije saopštile su ranije da se ta zemlja nalazi u najgoroj humanitarnoj krizi na svijetu.


(TBT)