IRAN I AMERIKA RAZMJENJUJU OPTUŽBE Meta rakete navodno bila kraljevska palata u Riyadhu

23.12.2017. u 00:36

GLOBAL

Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da Iran "nema nikakve veze sa naoružanjem u Jemenu" i da je ta zemlja "pod blokadom, tako da ta mogućnost i ne postoji"

 

FOTO: Zarif (EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Raketa ispaljena iz Jemena na glavni grad Saudijske Arabije Rijad nosi oznake oružja koje je došlo iz Irana, izjavila je ambasadorka Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli.

Ona je rekla da postupci Irana prijete da povuku svijet "dublje u prošireni regionalni konflikt", ali iranski zvaničnici tvrde da su te optužbe "neosnovane".

Projektil je oborila saudijska vojska i nije bilo izvještaja da je pričinjena šteta. Iran poriče da je dopremao oružje za pobunjenike u Jemenu koji se bore protiv vlade ove zemlje i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom. Televizija Houtis Al Masirah javila je da je meta balističke rakete Burkan H2 bila kraljevska palata u Riyadhu. Koalicija je saopšćila da je projektil "lansiran ka Riyadhu tako da mu je cilj bila civilima nastanjena oblast".

"Svi zajedno moramo sarađivati kako bismo raskrinkali zločine režima iz Teherana i da učinimo sve što je neophodno da budemo sigurni da su oni razumjeli poruku. Ako to ne učinimo, Iran će svijet gurnuti još dublje u sve širi regionalni konflikt", naglasila je Nikki Haley u UN. Ona je predložila listu mjera koje bi Savet trebao preduzeti protiv Teherana, ali je Rusija, koja ima prijateljske odnose sa Iranom, nagovjestila da to neće podržati.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopćilo je da Iran "nema nikakve veze sa naoružanjem u Jemenu" i da je ta zemlja (Jemen) "pod blokadom tako da ta mogućnost i ne postoji". "Oružje koje koriste u Jemenu je preostalo iz zaliha prethodnih vlada. Danas možemo vidjeti da Jemen, kako bi se odbranio od stalnih napada, počinje domaću proizvodnju oružja i to je sasvim prirodno", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Irana. Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Javad Zarif nazvao je optužbe Nikki Haley "provokativnim i opasnim" i rekao da će o tome razgovarati na sastancima UN. "Kroz takve optužbe oni pokušavaju prikriti činjenicu da pružaju podršku bombardiranju nevinih Jemenaca", rekao je Zarif.

U izveštaju na siteu Al Masirah navodi se da ovo lansiranje "predstavlja odgovor na gnusne zločine koji su počinjeni tokom američko-saudijske agresije prema ljudima Jemena". Cilj rakete je bio "sastanak rukovodstva saudijskog režima u Al-Jamama palati u Riyadhu" tokom kojeg je krunisani princ Mohamed bin Salman trebalo razmatrati godišnji budžet kraljevstva, piše Al Masirah. Nekoliko minuta nakon lansiranja, saudijska državna televizija Al Ikbarija je javila da je projektil presretnut južno od glavnog grada. Pukovnik Turki al-Maliki rekao je da je projektil presrela raketa "Patriot".

Još jedna raketa Burkan H2 je zamalo pogodila međunarodni aerodrom King Khalid u Riyadhu 4. novembra. Saudijski zvaničnici su i tada saopćili da je raketa presretnuta u zraku zahvaljujući protivraketnom sistemu Patriot koji su osigurale SAD. Ali analitičari su kasnije izrazili sumnju u to i naveli da je ovaj projektil vjerovatno pogodio tlo blizu domaćeg terminala aerodroma. SAD, koje podržavaju vojnu kampanju koalicije u Jemenu, saopćile su da imaju "neosporan" dokaz da je ta raketa napravljena u Iranu.


(TBT, Agencije)