U MJANMARU PRONAĐENA MASOVNA GROBNICA: Vlast zabranila istragu UN

22.12.2017. u 09:18

TEME

Janghi Li, specijalna izvjestiteljka UN, rekla je u srijedu da je planirala da obiđe Mjanmar u januaru 2018. da bi procijenila kakva je situacija


FOTO: (Profimedia)

Mjanmar je zabranio nezavisnoj istražiteljki UN za ljudska prava Janghi Li da posjeti tu zemlju dok joj traje mandat.

To se dogodilo u trenutku kada je 10 tijela otkriveno u masovnoj grobnici u problematičnoj državi Rakajn.

Janghi Li, specijalna izvjestiteljka UN, rekla je u srijedu da je planirala da obiđe Mjanmar u januaru 2018. da bi procijenila kakva je situacija kada je riječ o ljudskim pravima širom zemlje, uključujući navodna zlostavljanja pripadnika muslimanske manjine Rohingja u državi Rakajn.

Nezavisna istražiteljka UN za ljudska prava u Mjanmaru, međutim, kaže da joj je iz te zemlje poručeno da s njom više neće sarađivati, prenosi Reuters.

"Na ovu objavu da neće biti saradnje dok mi traje mandat može se samo gledati kao na snažan nagovještaj da se nešto užasno strašno događa u Rakajnu, kao i u ostatku zemlje", ocijenila je ona u saopštenju.

AP navodi da je vojska Mjanmara saopštila da je počela istraga forenzičara nakon što je 10 tijela otkriveno u masovnoj grobnici u selu u državi Rakajn, u kojoj su bezbjednosne snage zemlje sprovele "brutalnu akciju" protiv pripadnika muslimanske manjine Rohingja.

Lokalni zvaničnici saopštili su u utorak da pregledaju 10 neidentifikovanih tijela, pronađenih u ponedeljak u blizini groblja u selu.

Više od 630.000 Rohingja pobjeglo je u Bangladeš od kada su bezbjednosne snage u susjednom Mjanmaru pokrenule nasilnu akciju protiv Rohingja muslimana 25. augusta, što je preraslo u najveću izbjegličku krizu u Aziji posljednjih decenija.

UN i SAD optužuju vojsku Mjanmara za kršenje ljudskih prava Rohigja u Rakajnu, koje uključuje i optužbe za ubistva, silovanja i spaljivanja njihovih kuća.

UN su osudile nasilje kao etničko čišćenje.


(TBT)