ONA NIJE 'POLOVNJAČA!' Ona sluša, ona je Bakirova Duš(k)a

20.12.2017. u 13:20

MARKER

Ista režimska medijska hobotnica nastavlja od Džemaludina Latića praviti strašilo, ekstremnog bošnjačkog desničara, vežući mu ruke i bojeći se njegovih javno iznesenih stavova


FOTO: Jurišić (Public)

U posljednjoj emisiji FTV „Pošteno“ od 18. decembra, voditeljica Duška Jurišić ugostila je Razima Čolića i dr Hilmu Neimarliju kao predstavnike Rijaseta islamske zajednice u BiH.

Ničim izazvana, što bi se reklo, Jurišić je ustvrdila da je "ovdje prof. Latić izjednačavao španske borce i one koji su iz Bosne otišli u Siriju da se bore pod zastvaom ISIL-a, našto je Čolić rekao: "Mi se ograđujemo od takvih stavova profesora Latića." 

Istrgni iz konteksta – pa slaži

Tačno je da je Džemaludin Latić gostovao prije par godina u emisiji „Pošteno“ gdje je rekao da naši mladići nejmaju vjersko utemeljenje da idu u rat u Siriji budući da u islamu postoje prioriteti, te pošto odbrana muslimana Sirije nije farz-i kifaje bosanskih muslimana, već Arapa-muslimana, onda ne trebaju ići tamo u borbu. U vrijeme kad je tek bila započela kriza u Siriji, narod se pobunio protiv diktatora Asada, protiv koga je oružana borba sirijskih i ostalih arapskih muslimana bila obavezna.

Jurišić je, to je danas sasvim očito, u dogovoru sa medijskim centrom Rijaseta, koga predstavlja Čolić, od Latića željela napraviti fanatika i huškača na rat, onoga ko podržava "islamske teroriste" i sl. I to čini na jeftin i neuk način; istrgni iz konteskta pa slaži!

U toj emisiji Latić je jasno razlikovao bosanske mladiće koji se bore protiv krvnika Asada od ISIL-ovaca i svih terorističkih grupacija, i upitao: “Kako možete ove borce internacionalce smatrati "islamskim teroristima" a slaviti komunističke internacionalce koji su se iz istih motiva, npr., borili u Španiji?!“ Učesnici u toj emisiji nisu imali odgovora na ovo pitanje.

Poslije te emisije uslijedila je hajka na Latića od istih onih Čolićevih krugova, tzv. medijskog tima, koji su naredili FIN-u da ga osudi javno, na sjednici Nastavno-naučnog vijeća, i oni su to učinili. Jurišićka je već u narednoj emisiji objavila saopćenje medijskog tima - sa štembiljom Rijaseta i bez potpisa - u kome su se ovi medijski "eksperti" okomili na Latićev stav da su komunisti osnovali Islamski teološki fakultet. Latićev demantij na to saopćenje Duška nije htjela objaviti. Dakle, ista medijska hobotnica nastavlja od Latića praviti strašilo, ekstremnog bošnjačkog desničara, vežući miu ruke i bojeći se njegovih javno iznesenih stavova.

Kad bi "Pošteno" o kriminalu na FTV?!

Bošnjačka javnost, međutim, vapi za pitanjima o kriminalu, kako na RTV FVBiH, tako i u Islamskoj zajednici. Na tu temu bi trebalo uraditi desetak „Pošteno“ emisija. O kriminalu u Islamskoj zajednici upravo je (pro)govorio Džemaludin Latić. Da je Jurišić poštena, k'o što nije i sama bi progovorila o stanju na FTV.

Evo da podsjetimo na nekoliko činjenica. 

RTVFBiH je godinama bez Upravnog odbora, a posljednjem članu UO Goranu Samardžiću mandat je istekao 2013.

Također, i Džemalu Šabiću petogodišnji mandat na funkciji direktora RTVFBiH istekao je u avgustu 2013.

Prema zakonu, mandat generalnog direktora RTVFBiH traje pet godina, a pripadnik istog konstitutivnog naroda ne može biti imenovan na ovu funkciju dva mandata uzastopno.

Parlament FBiH je nadležan za imenovanje UO, ali i Programskog vijeća RTV-a, kada se imenuje UO, a koje do sada nije imenovano.

Članovi UO RTVFBiH se biraju pojedinačno, odnosno jedan u godini u kojoj mu je istekao mandat, tako da se izbjegne situacija da se, zbog eventualnog utjecaja politike, svi biraju odjednom.

Međutim, sada se došlo u situaciju da je svim članovima UO istekao mandat, tako da su, prema aktuelnom zakonu, potrebne četiri godine da se izabere kompletan sastav četveročlanog odbora.

Prema posljednjim poodacima Porezne uprave FBiH, dugovanje ovog državnog javnog emitera iznosi 9,3 miliona KM po osnovu poreza

Radnici RTVBiH mjesecima ne mogu ovjeriti knjižice, plate im kasne, a staž nije uplaćivan.

Ovogodišnnji podaci kažu da na dan 31. avgust 2017. dug Radio-televizije Federacije BiH (RTVFBiH) prema BHRT-u iznosi 22 miliona i 100 hiljada KM (pet i po miliona za inkasno i 16 miliona i 600 hiljada za neplaćene usluge).

Zbog ovih ogromnih dugovanja prema državnoj televiziji, koja se godinama nalazi na rubu opstanka, vodi se postupak pred Sudom BiH.

Još veći problem u vezi sa statusom RTVFBiH jesu izvještaji o poslovanju ovog Javnog servisa FBiH.

Početkom ove 2017. godine su u Parlamentu FBiH razmatrana tri uzastopna negativna revizorska izvještaja o radu RTVFBiH iz 2013., 2011. te 2010.

I onaj iz 2009., iako je dobio mišljenje s rezervom, također, vrvi od nezakonitosti. Zanimljivo je da federalni revizori od 2013. godine više nisu vršili kontrolu rada Javnog servisa Federacije.

Sve ovo desilo se za vrijeme mandata Šabića, koji je na internet-stranici RTVFBiH posljednji izvještaj o poslovanju Javnog servisa objavio za 2012. godinu.

Međutim, za vrijeme njegovog mandata, od 2008. do 2013. godine, revizori su ustanovili brojne malverzacije, što su prikazali u javnim izvještajima u kojima su poslovanje RTVFBiH ocijenili negativno.

Posljednji u nizu negativnih izvještaja federalnih revizora tretira 2013., a u njemu je istaknuto da tadašnje rukovodstvo FTV-a, sa Šabićem na čelu, nije postupilo u skladu sa zakonima o računovodstvu i reviziji te o obligacionim odnosima, što je utjecalo na višak rashoda u odnosu na prihode od čak 2,6 miliona KM.

Do ovih podataka Bošnjački čitalac, drugima ova televizija više ne pripada, može doći jednostavnim guglanjem na iternetu. Tako da se ne može ni zamisliti kakvo je pravo stanje ovog najopskurnijeg režimskog medija.

Bakirova duš(k)a

Navodno je Džemal Šabić, kad je postao driektor FTV-a, jednom od braće Latića zaželio dobrodošlicu: “Bujrum, ovo je od sada Vaša televizija“! To je bilo vrijeme histeričnih napada od strane bivšeg reisa Mustafe Cerića na novinare i menadžment FTV-a od strane Rijaseta IZ-e. Time je, valjda htio reći kako su Bošnjaci konačno oslobodili FTV od komunista. A Latići su i kad bi bili pozivani u emisije istupali s jasnim antivehabijskim i antikomunističkim stavovima i po tome su bar poznati. Zašto je onda Jurišićki trebalo da imputira Džemaludinu Latiću proisilovske stavove? Mnogo je razloga i motiva, a u biti problem je u tome da se ne bi bavila „svojim“ temama za koje je pozvana. Nikad Jurišićka nije spomenula Kazane, na primjer, što joj je jedan od Latića davno sugerirao i nudio svesrdnu pomoć. A mogla bi se uraditi tema koliko je stvarno Mušan Topalović pobio „Alijinih Srba“. Otvarajući tu temu stradanja „Alijinih Srba“ u Sarajevu, došli bi do podatka da su 90% familije od njih, koji su stali uz branioce grada, pobili krvnici Ratka Mladića.

Da Jurišićka ima ikakvu bogovetnu referencu da vodi „Pošteno“, ove i ovakve teme bi tretirala. Ali, avaj, tad bi bila na odstrelu SDA-ovih botova poput njenih (ratnih) koleginica Selimbegovićke, Helač i Prašovićke. Zato Jurišićka sluša, ona je Bakirova duš(k)a! 

 

(TBT)