POSLANIK U STRIPU Muranović: Mijenjamo predrasude o odnosu islama prema umjetnosti

19.12.2017. u 05:05

KULTURA

Sabahudin Muranović Muran, strip-autor, ilustrator i karikaturista, umjetnik je iz Prijepolja koji živi i radi u Sarajevu, gdje je otvorio malu galeriju, izdao je prvi broj stripa koji se bavi životom poslanika Muhameda a.s., prenosi bh. informativni servis INS


FOTO: Muran (ins.ba)

U ovom stripu, kako navodi autor, oslanjajući se na kur'anske ajete, životopis (sira) poslanika Muhameda a. s., predaje i historijske knjige, nastoji se predstaviti Božiji poslanik, koji je „prekasan uzor za sve ljude“.

Prvi broj, navodi autor Muranović, obrađuje primjere iz života najvećeg učitelja svijeta Muhameda a.s., čime direktno putem slike, koja je „upečatljivija od stotinu rijči“,  mijenjamo predrasude o odnosu islama prema umjetnosti, ali i "ovog pripovjedačkog medija o islamu kao univerzalnoj poruci.

Sabahudin Muranović Muran - Poslanik, prekasan uzor za sve ljude: Sarajevski strip o životu Muhameda a. s.

Naravno, u skladu sa tradicijom islama, u stripu nema slika koje prikazuju lik Poslanika a. s.

„Primjetno je da je sve više nasilja, pornografije i drugih izopačenosti u stripu i filmu...Može se reći u umjetnosti uopće. Jednog trena se čovjek zapita gdje vodi ovaj svijet, kakva je budućnost naše djece i šta je sa dušama ljudskim. Odlučio sam dati svoj skromni doprinos vraćanju našim trajnim vrijednostima, duhovnim i tradicijonalnim, kroz ovaj album“, kazao je Muranović.

Adnan Berberac, urednik izdanja, navodi da se ovim stripom nastoji ukazati svima koji tragaju za svojim uzorom kako se za život pojedinca i društva ne može pronaći bolji i prikadniji uzor od plementiog Poslanika a. s.

„Kad je riječ o narednim brojevima, nastojat ćemo predstaviti i ostale Allahove vjerovjesnike a. s., kao svijetle uzore za nas u ovom vremenu. Zato se čvrsto uhvatimo za ovo uže i napustimo svijet neznanja“, naveo Berberac.

Emin Klepo, koji se pri izradi stripa bavio prijevodom s arapskog jezika, objašnjava razloge i ciljeve zbog koji su odabrali upravo strip kao način upoznavanja s uzvišenim moralom poslanika Muahemada a.s., kao „istinskog učitelja čovječanstva i najljepšeg primjera za ljude“.

„Neki od razloga su želja da razbijemo predrasude o tome da je isalm, kako to neki danas smatraju, protiv umjetnosti i kulture kao jedne utkane potrebe u čovjekovoj duši. Razlog je i želja za prikazom moralnih poduka Allahovog Poslanika s.a.v.s. koje će služiti svima, a ne samo muslimanima, predstavljanje njegove ličnosti iznad okvira određene religije, te stavljanje u prvi plan njegovih moralnih osobina kojima se mogu okoristiti svi ljudi. Allahov Poslanik kaže: „Poslan sam da upotpunim plemenitu ćud kod ljudi“. Također, želimo afirmirati strip na ovim prostorima kao dio umjetničkog načina izražavanja“, naveo je Klepo.


(TBT, INS)