BOŠNJAČKI MENDELA Kurspahić: Cerić je primjer koliko daleko se može ići u tom projektiranju ja-pa-ja historije

16.12.2017. u 00:53

MARKER

Kako bi rekao Balašević, “ima i takvih slučajova” – pa čovjeka u ljutnji prenese u područja potpuno nerealnih predstava o vlastitoj važnosti u kojima je definitivno nešto loše u društvu koje ne vidi Andrića, Tanovića i Mandelu u bivšem reisu, piše Kemal Kurspahić

 

FOTO: Cerić (Screnshot, FACE TV)

„Ima li bošnjačka prevlađujuća politika od 1990. do danas, čiji je Silajdžić najistaknutiji živi simbol i predstavnik, pravo na tu “pretpostavku nevinosti” politike koja se identificirala s odbranom države i žrtvama udruženog zločinačkog poduhvata?“, pita se Kelam Kurspahić u svojoj kolumni. „Onaj dio javnosti koji na to pitanje automatski odgovara sa “da” ili “ne” ostavlja prostor svojim – i tuđim – političkim ili vjerskim autoritetima da sami i bez kritičke provjere određuju vlastitu ulogu i zasluge u novijoj nacionalnoj istoriji.

Zanimljiv primjer koliko daleko se može ići u tom projektiranju ja-pa-ja historije ponudio je takođe ovih dana drugi bivši među bosanskohercegovačkim muslimanima i Bošnjacima: Mustafa efendija Cerić, bivši reis Islamske zajednice i kandidat na izborima za Predsjedništvo u 2014. godini sa oko 4 posto glasova, u bijesnom reagiranju neprimjerenom visokog vjerskog zvaničnika na jedan televizijski intervju, sam za sebe kaže kako njegova Nagrada UNESCO-a za mirovna nastojanja iz 2003. godine “ima vrijednosti Nobelove nagrade Andrića i Oskarove nagrade Tanovića” i da neprijatelji žele da ponište to priznanje “jer Bošnjaci ne smiju imati vrhovnog duhovnog poglavara uz rame Nelsona Mandele”.

Kako bi rekao Balašević, “ima i takvih slučajova” – pa čovjeka u ljutnji prenese u područja potpuno nerealnih predstava o vlastitoj važnosti u kojima je definitivno nešto loše u društvu koje ne vidi Andrića, Tanovića i Mandelu u bivšem reisu – i baš zato je od kritične važnosti propitivanje uloge političkih pokreta, ideja i ličnosti u novijoj prošlosti“, zaključuje Kurspahić.

 

(TBT)