LICEMJERNI REFORMATOR: Princ državi kaiš a kupuje jahtu od pola milijarde

17.12.2017. u 05:44

TEME

Ako niste čuli za rekordnu prodaju Salvator Mundi slike Leonarda Da Vinčija, po cijeni od 450.3 miliona dolara, onda će vam nastavak malo značiti


FOTO: Bin Salman (Getty)

Ako niste čuli za rekordnu prodaju Salvator Mundi slike Leonarda Da Vinčija, po cijeni od 450.3 miliona dolara, onda će vam nastavak malo značiti.

Ukratko, da podsjetimo, ispostavilo se da je pravi kupac slike krunisani princ Mohamed bin Salman.

Bin Salman je postao poznat u svijetu jer je žestoko udario protiv korupcije u svojoj zemlji, pa je nekoliko zvaničnika i članova njegove porodice sada u kućnom pritvoru. Mnogi kažu da je ova kupovina, samim tim, poprilično licemjeran postupak vladara koji želi da bude smatran reformatorom.

Ovaj član kraljevske porodice implementirao je brojne ekonomske reforme, uključujući i smanjenje budžeta u vrijeme niskih cena nafte, a znamo i da je kupio jahtu od 452 miliona britanskih funti, prije nego što je uveo stroge zakonske mjere širom zemlje.

On je kupio jahtu od ruskog tajkuna, dok je ovaj bio na odmoru u jugu Francuske. Čitav posao završen je za nekoliko sati, a bogati Rus se istog dana iselio sa svoje jahte.


(TBT)