POČINJE RAT U IZRAELU!? „Gvozdena kupola“ ne može zaustaviti sve palestinske rakete! Avijacija sve jače zasipa Gazu!

17.12.2017. u 01:07

PALESTINA

Libanska vojno-politička organizacija Hezbolah pozvala je na marš „miliona mučenika“ koji bi trebalo da umarširaju u Jeruslaim

 

FOTO: (Wikipedia)

Izraelska avijacija je u ranim jutarnjim satima izvršila niz napada na položaje palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze.

Prema saopćenju Izraelskih odbrambenih snaga (IOS), napadi iz zraka uslijedili su kao odgovor na tri rakete koje su juče ispaljene sa teritorije pod kontrolom palestinskih organizacija.

Izraelski avioni napali su komandni centar u Kurišu i sedište pomorske policije na sjeverozapadu Pojasa Gaze, izvještava palestinska novinska agencija Vafa. Prema njihovom izvještaju, osim avionskih napada IOS je podigao i jurišne helikoptere koji su ivršili napad na komandni centar palestinske mornarice u gradu Deir al Bala u centralnom gelu Gaze, kao i osmatračke tornjeve na njenom sjeveroistoku.

Dan ranije, palestinski militanti ispalili su tri rakete na izraelska naselja jseverno od Pojasa Gaze. Prema saopćenju IOS-a dvije rakete presreo je izraelski antiraketni sistem „Gvozdena kupola“, dok je treća pala na prazan prostor izraelskog naselja Eškol.

Po običaju, Izrael je cjelokupnu odgovornost za napade pripsao Hamasu, po čijim ciljevima je i dejlovala avijacija, iako su za njih odgovornost preuzle manje palestinske organizacije. Štaviše, izraelske vlasti optužile su Hamas i za „siromaštvo, uništavanje i očaj koji vlada među stanovnicima Pojasa Gaze“.

Palestinski izvori tvrde da su noćašnje akcije najžešći napad izraelskih snaga na Pojas Gaze od rata 2014. godine, a njihov intenzitet raste iz dana u dan, nakon odluke američkog predsdjednika Donalda Tramapa da prizna Jerusalem za izraelsku prijestonicu.

Libanska vojno-politička organizacija Hezbolah pozvala je na marš „miliona mučenika“ koji bi trebalo da umarširaju u Jeruslaim, što bi ih po svemu sudeći, i učinilo pravim mučenicima. Izraelski ministar sigurnosnih službi Jisrael Katz poručio je, nakon ovog poziva, vođi Hezbolaha da će, ukoliko zaista pokušaju takvu akciju, Izrael vratiti Liban u kameno doba.

 

(TBT, Pravda)